Voorkomen is minder leuk dan genezen

De ramp bij Fukushima was deels te voorkomen wanneer maatregelen waren genomen.

Eigenaar Tepco heeft volgens de commissie beslissingen uitgesteld of niet genomen die wel nodig waren voor de veiligheid van de omgeving van de centrale.

Waar hebben we dit eerder gehoord; de BP-olieramp in de golf van Mexico bijvoorbeeld. daar was sprake van achterstallig onderhoud.

Hoe komt het toch dat de menselijke evolutie bovenstaand gezegde niet in de praktijk kan brengen?

Er is een ander dilemma dat te maken heeft met de voorkeuren nieuw versus onderhoud; men kiest vaak voor het nieuwe in plaats voor verbeteren en onderhouden van het bestaande. Maar in bovenstaande voorkomen-dilemma is niet gezegd dat de ramp was te voorkomen door het staken van nieuwbouwactiviteiten. Er is eerder sprake van puur-winstbejag net als bij BP waar onderhoud geminimaliseerd wordt.

Ook klokkenluiders spelen een rol. Maar meestal is het dan al te laat. Echter bij serieuze verantwoordelijkheid gebeuren de zaken op tijd.

Het echte probleem met het voorkomen-dilemma is dat het risico niet inzichtelijk te maken is. Wanneer men de omvang van de Kerncentraleramp of de olievlek voor ogen krijgt, dan zal een dergelijk angstbeeld helpen om op de rem te trappen en de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren.
Maar dat gevoel ontbreekt en de reguliere business-drivers overheersen: en daarbij gaat het om een gevoel van trots op eigen kunnen of een gevoel van hebzucht van snelle winsten, een promotie of bonus.
Heeft er ooit iemand een bonus ontvangen omdat hij een ramp had voorkomen. Helaas niet, het bewijs van die ramp ontbrak. 

Er zijn zaken die nooit veranderen en deze zijn in de overlevering in gezegde en spreuken vastgelegd (Als het kalf verdronken is, dempt men de put), omdat er nu eenmaal niets tegen te doen is.

-- 29 juni 2014
WK2014 Mexico tegen Nederland, komt Oranje in de eerste vijf minuten van de tweede helft op achterstand: 0-1. En dan opeens - na een zeer matige eerste helft, laat Nederland zien dat ze kunnen voetballen. IS dat ook niet (proberen te) genezen, terwijl het beter was geweest om de achterstand te voorkomen?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?