Planetree wordt (binnenkort) mainstream


Bernhoven ziekenhuis die ook aan het "Fred Lee" initiatief meedoet geeft op haar website een samenvatting van het  PLANETREE gedachtegoed:
Planetree is een filosofie en aanpak die de best mogelijke mensgerichte zorg levert. ... De patiënt staat centraal en wordt als mens gewaardeerd en holistisch benaderd. Door de patiënt actief te betrekken en te informeren ondersteunt Planetree de veiligheid en herstel. Tegelijkertijd wordt het beste van de westerse geneeskunst verrijkt met aanvullende zorg en in praktijk gebracht. Dit leidt tot een menselijke maat waarin de patiënt en professional zich geborgen en veilig voelen en waarin het prettig werken is. De integrale aanpak van de geleverde zorg, de omgeving waarin de zorg wordt verleend èn de vitaliteit van de organisatie versterken elkaar:
  • Betere Zorg: aandacht voor de mens, sneller en langdurig beter voelen. Het belangrijkste aspect is de bejegening en keuze op basis van informatie. De mens staat voorop en dat zie je in al het denken, handelen en de besluitvorming.
  • Helende omgeving: vriendelijk, rustgevend gebouw en inrichting, kunst en water, een sociale omgeving door betrokkenheid van familie en gemeenschap, grote aandacht voor situatie en medewerker en collegialiteit.
  • Gezonde Organisatie: inspirerende, efficiënte en effectieve medewerkers, hoge cliënttevredenheid en een organisatie die een goede reputatie heeft.
In hoeverre bernhoven die initiatief geimplementeerd heeft is niet bekend. Er zijn vele andere voorbeelden van ziekenhuizen die iets met Planetree doen.
  • Eerste Nederlandse 'planetree-ziekenhuis' een feit 12 oktober 2010. Het Flevoziekenhuis heeft als eerste ziekenhuis in Europa het officiële Planetree-label ontvangen voor zogenaamde 'mensgerichte zorg.'
  • Planetree - HagaZiekenhuis van Den Haag www.hagaziekenhuis.nl/over-hagaziekenhuis/planetree.aspx Planetree is een vernieuwende manier van zorgen waarbij de patiënt centraal staat. Dit zorgconcept richt zich vooral op de menselijke kant van de zorg ...
  • Gemini > algemeen > Over Gemini Ziekenhuis > Planetree www.gemini-ziekenhuis.nl/.../OverGeminiZiekenhuis/Planetree.aspx Ons ziekenhuis heeft in de zomer van 2011 het officiële internationale Planetree Label voor Mensgerichte Zorg ontvangen. Met dit label erkent Planetree de ...
  • Initiatieven - Planetree - Rijnland Zorggroep - Zorggroep www.rijnlandzorggroep.nl/.../Planetree-initiatieven-Rijnland-Zorggro... Afdelingen zetten zich in om het Rijnland Ziekenhuis om te vormen tot een echt Planetree ziekenhuis. Deze muurfoto is een initiatief van de maatschap urologie.
Er is duidelijk een verschil tussen een boekbespreking en een feitelijke implementatie met bijbehorende certificering.

Dan is er nog de Award.
De Spirit of Planetree Award is in het leven geroepen door Stichting Planetree Nederland. De visie van Planetree staat voor de best mogelijke zorg voor patiënten en medewerkers. Persoonlijke aandacht, veilige zorg en eigen regie en zeggenschap voor patiënten vormen belangrijke elementen in deze visie. In Nederland bestaat een groeiend netwerk van zorginstellingen dat deze visie omarmt. Sinds 2011 behoort ook het Spaarne Ziekenhuis tot dit Planetree netwerk. 

Voor planetree is het doel om zo veel mogelijk Planetree-labels te verkopen. Voor ziekenhuizen is Planetree veel meer een middel om mee te doen met de laatste ontwikkelingen. Naarmate Planetree meer en meer mainstream zal worden zal het effect van Planetree verdwijnen. Die kans is groot omdat er zoveel nieuwe initiatieven komen die veel tijd kosten om te implementeren en er maar beperkte tijd en resources zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?