Wildgroei ziekenhuizen?

Zo'n zorgatlas kan iemand op een idee brengen. Of dat het geval is in onderstaand bericht is de vraag. Dat er veel ziekenhuizen in de randstad staan is wel duidelijk, maar een onderbouwing is altijd wel aardig. 

Zonder veel problemen kunnen in Nederland 15 ziekenhuizen dicht. Vooral in grote steden zijn er te veel ziekenhuizen. Dat zegt Wim van der Meeren, bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar CZ dinsdagavond in het NCRV-programma Altijd Wat. Ziekenhuizen zijn verantwoordelijk voor ruim een kwart van de alsmaar stijgende kosten in de zorg.
Van der Meeren denkt dat niemand er slechter van wordt als er bijvoorbeeld in Amsterdam een ziekenhuis sluit. ,,Er ontstaan geen wachtlijsten."
In een reactie zegt Marc Levi, topman van het AMC in Amsterdam, dat hij het ,,dappere taal vindt'', maar hij is het in principe wel met Van Meeren eens (bron: de gelderlander).

En wat dan als eerste; het sluiten van een academisch ziekenhuis (VUMC bijvoorbeeld) of een streekziekenhuis (Amstelland, OVLG, Slotervaart, ...)?
Wat ook duidelijk wordt - zonder een blik op de zorgatlas - is dat de zorgverzekeraars steeds meer macht krijgen. Helaas is er geen atlas van zorgverzekeraars, maar daar kan er waarschijnlijk ook een consolidatieslag plaatsvinden. Het grote verschil is dat ziekenhuizen grotendeels locatie-gebonden zijn. Zorgverzekeraars niet.
... De wildgroeidiscussie wordt verder aangewakkerd, maar dan op het niveau van gebruikte middelen in de ziekenhuizen:
In veel ziekenhuizen wordt gebruik gemaakt van onnodige, dure technologie, zoals lichaamsscans en operatierobots. Dat vindt Anton Westerlaken, bestuursvoorzitter van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. De marktwerking in de zorg leidt tot verspilling, ...
Zo staan er in ziekenhuizen 44 PET-scans, terwijl er maar negen nodig zijn. De apparaten die kankercellen zichtbaar maken met behulp van radioactieve stof, kosten 3 miljoen euro. De verkwisting kan zo oplopen tot ruim 100 miljoen.
Westerlaken en zijn collega Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het AMC, pleiten voor verdere specialisatie van ziekenhuizen. ,,De marktwerking moet plaatsmaken voor samenwerking tussen ziekenhuizen'', aldus Levi (bron: RTLZ)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?