Voorbeelden van productiviteit-stijl-combinaties


Productieve voorbeelden, Groen:

1. Onderhandelen. Je gaat naar de markt en je dingt af op de prijs van iets dat je wilt kopen. Voor sommigen is dit een hele sport. Niet het kopen, maar de kick om af te dingen. Onderhandelen is groen, en de bijbehorende stijl bij dit soort trading is ook groen: conservatie. Je wilt niks verliezen, net zoals de belegger op de beurs.

2. cultuur: agility. flexibiliteit, heeft wel een kostenkant.

Flexibiliteit. Iedereen heeft het over Scrum, Agility, XLR8, en snel aanpassen. Maar dit gaat niet zonder kosten. Flexibiliteit is duur. Denk maar aan je eigen situatie. Wanneer je als zelfstandige werkt dan doe je alles zo veel mogelijk zelf. Op het moment dat je taken gaat uitbesteden ben je twee keer zoveel tijd kwijt voor elke taak: je moet de taak uitleggen, de inhoud die je aangeleverd krijgt controleren, feedback geven, aanpassingen doorspreken, etc. Dit heeft alleen zin, wanneer je echt veel meer werk verwacht. Anders kan je het op kleine schaal beter allemaal zelf blijven doen.

Rood:

3. Competitief figuur: bv Maradona. Is vaak ook conflictief.

Maradona was niet alleen een goed voetballer, maar ook een overtuigende verkoper. Na zijn carrière als voetballer wordt hij op diverse plekken coach en zelfs bondscoach. Maar die professionele promotie dank hij aan zijn talent en beroemdheid als voetballer. De coach-rol komt er gratis bij. Toch verandert hij veel, blijft nauwelijks lang bij een club en verlies ook op het WK in 2010 in de kwartfinale van Duitsland. Het typische productieve probleem is dat hij te competitief is: en daarmee zijn eigen individuele visie doordrukt zonder (coöperatief) goed naar anderen te luisteren. Als coach haalt hij niet het niveau dat hij als voetballer had.

4. Gebouw verven, buitenkant is belangrijker (rood) dan binnenkant (geel, onderhoud).

Een typisch voorbeeld van productiviteit dat zichtbaar is aan het product, is dat van de façade van een gebouw. De buitenkant is vaak netjes geverfd, maar aan de binnenkant is er veel achterstallig onderhoud. Wat zichtbaar is is belangijker dan wat niet zichtbaar is. Dit zou een algemene richtlijnen kunnen zijn om productieve problemen op te lossen. Dat niet alleen de buitenkant aandacht krijgt.. Of anders gezegd: wanneer de buitenkant veel aandacht krijgt, hoe zit dan de binnenkant in elkaar. Is het laagje verf bedoeld om de interne problemen te camoufleren? 

Geel / Goud:

5. Olie verversen. Of het voor churros, oliebollen, patat of vis is, om kwaliteit te bieden heb je verse olie - lees: grondstoffen of een goede basis / infrastructuur - nodig. Maar de valkuil is om olie verversen (en soortgelijke ondersteunende taken) zo lang mogelijk uit te stellen. Kwaliteit is een niveau. Wie merkt het nu dat de olie, nog een extra uur niet ververst is? Toch is er ergens een minimum. 

6. Conditie. Conditie is typisch niet een productief fenomeen. Je komt het vooral bij sporten tegen. En conditie bepaalt in grote mate het resultaat, zonder dat je deze bijdrage kunt meten als input. Het is een hygiëne-factor: wanneer het er is, is het prima, maar zonder een goede conditie kom je niet tot een goed resultaat.

De parallel in de organisatie en productieve wereld van conditie is: algemene formatie. Om te kunnen verkopen moet je eerst een taal spreken. Als jurist moet je een opleiding afmaken waarin je op een specifieke manier leert met taal om te gaan. Vooral de juridische taal. Maar een brede algemene ontwikkeling kan er net voor zorgen dat de ene jurist meer resultaat bereikt dan de andere. En dus verder komt in zijn carrière.

Blauw:

7. Do it yourself, DIY is een typisch organisatie-fenomeen. Je kan dingen zelf doen, of laten doen, of tegenwoordig is er crowd-... funding, etc. waarin je een hele club leert om dingen samen te doen. Maar er blijven altijd individuele taken. DIY is typisch blauw. Het kost heel veel uitleg (zie Agility) om steeds maar mensen in te schakelen voor een project. Je moet mensen kennen en dus een breed netwerk hebben, je moet mensenkennis hebben, weten wat je kan verwachten van iemand, en je moet als een supervisor optreden. Soms is het gewoon veel leuker om alles zelf te doen. De wasmachine repareren, het auto-onderhoud, schoonmaken van het huis of kantoor, etc. Maar dit alles kost ook tijd, en waar ben je dan uiteindelijk echt goed in, wanneer je zoveel verschillende taken hebt?

8. De typische IT-er. Tegenwoordig is technologie iets wat het nerd-stadium overstegen is. Vroeger moest je als programmeur van alle details weten. Tegenwoordig is er zoveel fundamentele kennis gekomen (Goud), en zijn er zoveel deeloplossingen in pakket (APPs) vorm dat je "alleen maar" dingen hoeft aan elkaar te knopen. Maar toch blijft de IT-er symbool voor de creatieve geest, de ontwerper en bouwer die iets maakt voor klanten en "gebruikers." Dan is het altijd weer een uitdaging om dat wat hij of zij ontworpen heeft goed te laten passen bij wat er in de wereld / markt gevraagd wordt. Het ergste wat je een typische bouwer kan aandoen is om deze te "storen" met een nieuwe vraag of een aanpassing. "Hadden we niet afgesproken dat het zo moest?" De wereld om ons heen verandert continue en vooral bouwers hebben hier last van. Want die moeten zich als eerst steeds weer aanpassen. 

Algemeen:

7. Goedkeuring vragen of later excuses aan bieden. Dit is typisch een beweging van de laatste tijd met bedrijven als Facebook en Google. Je doet eerst wat je moet doen, zonder excuses. Later dan je altijd excuses aan bieden, maar dan heb je al van het resultaat kunnen profiteren... [In het Spaans: Pedir perdon (rood), pedir permiso (goud)]

-- 22 aug 2022. Deze vond ik op twitter, een perfect voorbeeld van hoe stijl en productiviteit bij elkaar passen. Mooi onderscheid tussen traders en belegger / investeerders ook:

En ik heb nou eenmaal ADHD. Ben enorm visueel ingesteld en vertrouw op mijn intuïtie (trade uiteindelijk wel de signalen en niet de emoties!). Dat betekent echter ook dat ik snel geprikkeld kan zijn als mensen op mijn zenuwen werken. Ik heb bovendien geen tijd voor discussies!

https://twitter.com/JDB_trading/status/1561645870889816065

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?