Coherentie

Beatriz Colomina "is architect en historica," en kreeg een plaats in het boek Dat is architectuur, sleutelteksten uit de twintigste eeuw. We zijn dan in het jaar: 1988. "Ze startte in Valencia en Barcelona maar verhuisde in 1982 naar de VS, waar ze architectuurtheorie en -geschiedenis doceert..." 

"Volgens de Griekse mythologie," schrijft ze "was Daedalus de eerste architect," al is dat nauwelijks vol te houden. Hij bouwde het Kretenzische Labyrint, maar hij heeft de structuur ervan nooit begrepen. In feite kon hij alleen maar uit het doolhof ontsnappen door eruit weg te vliegen. De echte architect, zo vervolgt ze was in feite, Ariadne. Die heeft het eerste werk van architectuur volbracht, want zij was het die Theseus de bol draad gaf waardoor hij de weg uit het labyrint kon vinden (nadat hij de Minotaurus had gedood)... Zij bouwde dus niet het werk, maar deed de interpretatie en dat is architectuur in de moderne betekenis. Dit deed ze door representatie: de bol draad was een conceptueel hulpmiddel... Dit is een soort overdracht van architectuur met gebruikmaking van een ander middel dan de architectuur zelf, de eerste re-productie van architectuur.

Daarmee geeft de auteur een visie aan over architectuur en daarom is zij opgenomen in de sleutelteksten: architectuur is anders dan bouwen, een interpreterende, kritische handeling.

... Ze heeft een linguïstische dimensie die anders is dan de praktische dimensie van het bouwen. Een gebouw wordt geïnterpreteerd wanneer de retorische mechanismen en principes ervan worden onthuld... Interpretatie maakt ook integraal deel uit van de handeling van het ontwerpen...

Hoe ik hier precies kwam, is me ook niet helemaal duidelijk. En waarschijnlijk ook niet hoe ik hier weer uitkom. Een doolhof. Is erg symbolisch. Je zoekt iets, in dit geval de uitgang. Zelf associeer ik zoeken met graven, het zoeken van kennis. Dig Hard, zoals beleggers het noemen.

Ik zocht eigenlijk naar Coherentie. Samenhang. Architectuur gaat ook over orde. En over continuïteit. En bij incoherentie wordt die samenhang onderbroken.

Zo is disruptie waarschijnlijk ook incoherent. In de zin dat het oude en het nieuwe niet meer bij elkaar past.

Productiviteit moet ook coherent zijn. Bijvoorbeeld in de zin dat je een façade van een gebouw pas verft (investeert in de buitenkant) wanneer ook het achterstallige onderhoud aan de binnenkant s opgelost. Of dat daar in ieder geval geld voor over is. Het is meen ik in de wet opgenomen dat een woning geen verborgen gebreken mag hebben. Ook een soort van (het ontbreken van) coherentie.


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?