De miljonair naast ons

How can you join the ranks of America's wealthy (defined as people whose net worth is over $1 million)? It's easy, say doctors Stanley and Danko, who have spent the last 20 years interviewing members of this elite club: you just have to follow seven simple rules. The first rule is, always live well below your means. The last rule is, choose your occupation wisely.

De mythe dat miljonairs een overdreven levensstijl voeren wordt in dit boek (uit 1996) ontkracht. Het is zelfs andersom: door een sobere levensstijl konden ze miljonair worden.

"Regel" 1: Vele miljonairs leven geen hoogstaand leven. Ze bugetteren wijselijk om hun vermogen op peil te houden.  De meeste miljonairs houden er niet van om Prada of andere luxe merken te kopen of dragen. De belangrijke les om rijk te worden is om verantwoordelijk te sparen en dus minder uit te geven dan je nodig hebt. De meeste self-made miljonairs hebben een modeste achtergrond en hebben hun vermogen opgebouwd door maandelijks geld opzij te zetten en om te vermijden om geld uit te geven aan dingen die niet nodig zijn. Het is belangrijk om lange termijn te denken. Uit een onderzoek bleek dat van de 100 miljonairs die niet gericht met sparen bezig waren, er 120 waren die dat wel deden. PLannen en structureren van uitgaven is de sleutel om miljonair te worden. En het begin zit er in om een doel te stellen, hoeveel je bij je pensioen opgebouwd zou willen hebbben.

Echte miljonairs geloven dat financiele onafhankelijkheid belangrijker is dan een flashy sociale status. En meestal zit men dus niet te wachten op een rolls-royce. Financieel onfahnkelijkheid leidt to meer geluk. En financieel zekere mensen zijn duidelijk over hun doelen waardoor ze gemakkelijk een huishoudbudget kunnen beheren.
Velen denken aan miljonairs (in de VS) als big-hat-no-cattle type. iemand die als een rijke rancher leeft, maar geen echt veehouder is. Ze rijden in dure autos en verdienen een gemiddeld loon, maar kunnen nauwelijks vermogen opbouwen.
Om de verwachte rijkdom van iemand te berekenen kan je deze formule gebruiken: Leeftijd x inkomen-voor-belasting / 10. Dus iemand met 221 duizend dolllar inkomen, en 48 jaar oud heeft een verwachte waarde van 1,06 miljoen$. Echter door geld uit te geven aan luxe goederen is zijn netto vermogen net onde de drie ton. Hij is geen miljonair, maar de typische big-hat-nocattle-guy. Een under-accumulator of wealth.

Miljonairs weten waar en hoe ze hun geld moeten uitgeven. Investeren in wat je kent!
Rijken geven hun geld uit aan investeringen niet aan consumentengoederen. Dus aan zoeken voor hun eigen bureau, gezondheid of kennis om beter te leren te beleggen. De beste investering is die waarin je al kennis hebt. DAt kan zijn van een bepaalde beleggiing of manier van beleggen dan wel in onroerend goed. Iemand die als hobby heeft om antieke meubels te kopen, kan zich daar het beste op richten als een (self-employeed) business / onderneming.

Veel miljonairs delen hun vermogen met hun kinderen. In veel gevallen voeden miljonairs hun kinderen NIET op met veel financiele steun. Wel spenderen ze aan economic outpatient care: kinderen ontvangen maandelijks geld om gezondheidskosten en opleidingskosten van te kunnen betalen. Maar hoe meer ze ontvangen (van hun ouders)hoe minder ze sparen. 46% van de rijke amerikanen geven hun kinderen jaarlijks ca. 15 mille. Hoe eerder kinderen leren om verantwoordleijk met geld om te gaan hoe beter ze zich later vermogend ontwikkelen.

In de VS ontvangen de kinderen niet in gelijke delen een erfenis. Wanneer iemand's dochter een huisvrouw is en dus geen baan heeft, zal ze een grotere erfenis ontvangen. Ook in het geval van een daddy's girl die haar school niet afgemaakt heeft. Of vrouwen die thuis blijven, of kinderen die werkeloos zijn ontvangen meer dan hun werkende broer of zus. In veel gevallen zijn er kinderen die als professional students door het leven gaan, ze zijn werkeloos en leren hun leven lang, Ook deze kinderen ntvangen meer dan hun werkende broers of zussen.
Bij de twee kinderen van wie de ene uit huis is gegaan en een eigen bedrijf heeft opgericht, terwijl de ander thuis is gebleven zal deze laatste de erfenis ontvangen...

... Ook miljonair worden: begin met sparen en zuinig te leven en ontwikkel een ondernemende activiteit in een gebied waar je afiniteit mee hebt. (bron: Blinkist)

Nog even de zeven "regels" op een rij:
1. ze leven beneden hun "stand"
2. ze zijn actiever bezig met vermogensvorming dan anderen
3. financiele onafhankelijkheid is belangrijker dan status
4. ze werden niet financieel bijgestaan door hun ouders
5. hun kinderen zijn (ook) zelfvoorzienend
6. ze letten op kansen
7. ze zijn praktisch in het kiezen van een professie

Bijzonder aan het boek vind ik de culturele ontmoeting met de Amerikaanse cultuur wat een belangrijke context is voor dit boek.

--
2017/11/miljonair-met-gewone-baan


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?