Postcodezorg

Prof. Carin Uyl-de Groot waarschuwt voor postcodegeneeskunde. Hiermee wordt bedoeld dat de woonplaats van patiĆ«nten bepalend is voor de behandeling die ze krijgen, en niet hun ziekte. Dit wekt ongelijkheid in de hand. Uyl-de Groot noemt optimale zorg voor alle mensen met kanker een streven ‘dat nog lang niet is bereikt’ (Zorgkrant.nl).

Op de site van instituut Beleid & Management Gezondheidszorg als ook bij iMTA valt meer te lezen over dit onderzoek.

Daarbij valt het me op dat deze programma's grotendeels een specialistisch karakter hebben, net als in de gezondheidszorg zelf. Daar is op zich niets mis mee. Mits men het geheel niet uit het oog verliest. En ik ben bang dat dat het probleem is bij veel specialisten.

Dat er mogelijk een probleem van Postcodezorg kan ontstaan, is misschien terecht, maar juist niet voor een ziekte als Kanker. Daar zijn nu juist de specialistische centra's voor ingericht. De patient die bij de gyneacoloog moet komen, of bij de internist of bij de KNO-arts, kan met postcodezorg-problemen geconfronteerd worden. Maar niet voor oncologie; voor dat soort specialistische ziektes ligt het voor de hand dat een afnemend aantal centra's verspreid over Nederland enkel nog de beste zorg kunnen bieden en de beste medicijnen. Dat moet deze patient weten.

En een professor - hoe specialistisch haar kennisgebied - mag dit ook niet over het hoofd zien.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Economie - Teveel wiskunde, te weinig geschiedenis?

Begraven of cremeren?