Typisch Nederlands - sparen voor later

'Stuwmeer vakantiedagen is 15 miljard euro waard' door Jurry Brand
Het vakantiestuwmeer van Nederlandse werknemers in de marktsector zou zomaar een waarde kunnen vertegenwoordigen van een slordige 15 miljard euro. Dat blijkt uit berekeningen van werkgeversvereniging AWVN. In een steekproef bleek dat de werknemers van de geënquêteerde AWVN-leden gemiddeld 18,5 vakantiedagen hadden opgepot. AWVN wil met dit onderzoek in de hand de in zijn ogen te riante vakantiedagenregeling in Nederlandse bedrijven aan de kaak stellen in cao-onderhandelingen. 

... Eind 2010 hadden werknemers volgens berekeningen van AWVN in totaal 83 miljoen vrije dagen opgepot. Dat is dus nog voordat de nieuwe dagen voor 2011 zijn bijgeschreven. Aangezien elke vrije dag van acht uur volgens AWVN 176 euro kost, is dit stuwmeer zo’n 14,6 miljard euro waard, zo schrijft de werkgeversvereniging in zijn ledenblad Werkgeven.
...

Niet alleen het Nederlandse pensioensysteem is uniek ook het sparen van zegeltjes en het oppotten van vakantiedagen. Ik deed het ook overigens.

Het is misschien tijd om het oude abc van de NEderlandse volksaard een kleine facelift te geven. Dezelfde krant die dit artikel publiceerde over het stuwmeer aan vakantiedagen, maakte in 2008 een inventarisatie aan de hand van ons alfabet:
A - Afsluitdijk, B - Bintje. ... dan de S - Sinterklaas en Z - Zeeuws meisje.
Sparen kwam in dat abc niet voor; welk  U - Uitverkoop, V - Vrijmarkt.

Ik zou zeggen voor het abc van de Nederlandse volksaard mag de O - van oppotten niet ontbreken, of als zelfstandig naamwoord: de Z van Zegeltjes of de S - sparen of spaarzegels... Z - zuinigheid kan trouwens ook nog, maar zit misschien in dat Zeeuwse Meisje verpakt.

Een uitgebreide studie van de Nederlandse cultuur vraagt meer. Er is sowieso een immigratie-update nodig (Halal of kroket), maar ook achter dat sparen zit nog iets. Aan de ene kant spaart men, maar vervolgens bij soms zeer onbetrouwbare partijen zoals bij Icesave. Die combinatie van sparen aan de ene kant en geld weggooien aan de andere kant is misschien ook wel typisch Nederlands. Een vorm van luxe?

De Telegraaf 2 aug 2008

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?