Productiviteit (haat) en innovatie (liefde)

Eerst de illusie, dan komt de kater. De vlag dekt de lading niet helemaal. Waar gaat het nu precies om? Om disruptie en het mooie vooruitzicht van nieuwe technologie - zeer actueel met de hype omtrent AI - en over productiviteitsverlies in de weg ernaar toe.

 Het is ook een puur persoonlijke anekdote, waarover later misschien meer, want dit topic heeft alles met MCenV te maken.

Verandering bijvoorbeeld. Niemand wil in feite veranderen. Dat is misschien te rationeel gedacht, want als iets goed werkt, je kan iets goed en krijgt er voor betaald, waarom zou je veranderen? Meestal omdat het niet om jou (kennis, ervaring, deskundigheid, skills, inzichten, e.d.) gaat maar om de wereld om je heen. 

Die verandert.

Verander je te snel mee, met die wereld, dan loop je risico. Verander je te laat, ook.

Productiviteit daalt bij de invoering van nieuwe technologie. Beroemd zijn de studies die het effect van informatietechnologie op de productiviteitsgroei bagatelliseren, maar het gaat ook gewoon om het verlies aan tijd wanneer je iets nieuws gaat leren en dat nog niet machtig bent. 

Bij het leren van een nieuwe taal, leidt het studeren tot illusies dat je het geleerde in de praktijk kunt brengen. Maar het duurt altijd langer en dat is gerelateerd aan de uniciteit van het geleerde. Chinees (leren) duurt langer, behalve als je al Japanse kennis hebt.

Zelf ben ik ook bezig met een nieuwe taal. Dat is de anekdote. en ik heb ook enige tijd Russisch en Chinees geleerd, maar probeer nu gewoon beter mijn Duits en Frans uit te baten. Maar dit is een ander thema: heeft het zin (binnen de wereld van de productiviteit en economie) om iets te leren waar je zo weinig profijt mee zult bereiken?

Binnen organisaties speelt productiviteitsverlies ook een grote rol. Bij de implementatie van software pakketten, ja doet als organisatie eerst een stap achteruit, voordat de nieuwe software zich kan bewijzen. Thuis werkt dat niet anders: je moet eerst een nieuw programma installeren, leren hoe het werkt voordat je het oude vaarwel zegt. En daartussen moet je mogelijk nog twee systemen tegelijkertijd onderhouden.

Ook dat werkt zo in mijn geval [later mee en concreter].

Je verlies dus tijd, omdat je weet dat de toekomst er beter uit zal gaan zien. De missing link in economische termen is denk ik: investeren of investering.

Als je toch weet dat de wereld verandert kan je beter steeds maar blijven leren en investeren. Hoe meer je dat doet, hoe beter het je zal gaan. In theorie. Naarmate je ouder word (ik dus) wordt dat lastiger en ook hier kan ik een voorbeeld van geven [...]

Dit is iets van cultuur: een innovatieve cultuur (bij bedrijven) zorgt ervoor dat er ruimte is om te leren. Niet een keer een pakketje implementeren, maar steeds weer opnieuw navragen hoe dingen werken, en of het anders of beter kan.

Management is dan eenvoudig. Gewoon doen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?