Ontspoord

Ontspoord. Een populair begrip. Dat ik zelf ook wel eens gebruik, maar wat is het eigenlijk?

 Mijnwoordenboek, komt met de volgende synoniemen:

1) De weg kwijtraken 2) Derailleren 3) Een misstap begaan 4) Ontgaan 5) Scheeflopen 6) Uit de rails lopen 7) Uit het spoor geraken 8) Uit het spoor lopen 9) Verkeerde dingen gaan doen 10) Zich te buiten gaan





Ontspoord past bij een mechanische metafoor, waar de trein en het spoor als fundament dienen. Ook heeft de trein een doel, tussenstations, reizigers, etc..

Een spoor past ook bij de metafoor van een aanwijzing van een zoektocht, het spoor in het bos die dieren of mensen hebben achtergelaten, maar dan past ontspoord daar weer niet bij.

Voorbeelden, 

Bert de Vries, "voormalig CDA-Coryfee," schreef een boek met de titel "ontspoord kapitalisme."

...

Op het internet:

https://www.mantelzorg.nl › onderwerpen › balans › ontspoorde-mantelzorg
Ontspoorde mantelzorg - MantelzorgNL... Ontspoorde mantelzorg. Als je de zorg voor je naaste niet meer aankunt, ontstaat het risico dat je dingen doet die je zelf liever niet zou willen. Je laat bijvoorbeeld het huis vervuilen, je scheldt op elkaar, je schiet uit je slof waarbij soms klappen vallen. Of je ziet geen andere uitweg dan je naaste op te sluiten of vast te binden.

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl › kinderen › 123091-ontspoorde-tiener-opvoeding-en-verantwoordelijkheid.html
Ontspoorde tiener, opvoeding en verantwoordelijkheid?
Ontspoorde tieners reageren niet door met deuren te slaan, stampend naar boven te lopen en af en toe een keer een scheldwoord. Zij vertonen onacceptabel gedrag, zoals geweld, zelfverminkingen, drinken, soft drugs en/of hard drugs gebruik, seks met wisselende partners, liegen, diefstal, spijbelen enz. Zij weigeren grenzen te accepteren en lappen ...

... wordt vervolgd


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?