De twaalf intenties van de mens

 Astrologie biedt vaak een systematische manier om over mensen te denken. 

Zo is er een methode* die na heeft gedacht over de twaalf intenties, ik zet ze hier als overzicht onder elkaar:

  1.  actie (valk) yang
  2.  bezit (bever) yin
  3.  versaliteit / veelzijdigheid (hert) yang 
  4.  devotie (specht) yin
  5.  heerschap (zalm) yang
  6.  praktisch / bruikbaarheid (bruine beer) yin
  7.  rechtvaardigheid  (kraai) yang
  8.  introspectie (slang) yin
  9.  objectiviteit (uil) yang
  10.  vertrouwen (gans) yin 
  11.  verbeelding (otter) yang
  12.  begrip (wolf) yin

Actie. Lijkt me een intentie die weliswaar niet erg concreet is maar toch wel herkenbaar. Wat gaan we doen vandaag? Naar de bibliotheek of paintballen? Dan is voor velen de keuze al helder. Actiefilms is ook een speciale categorie films. Je kan actie verbinden met risiconemen. Actie op zich is geen doel, maar iets doen wordt positief ervaren in onze cultuur. Dat blijkt uit boeken als "Niksen." verder is actie neutraal. Er staat niet bij wat de actie inhoudt. Actievoeren.

Bezit lijkt een intentie die vrij algemeen is en ook zeer herkenbaar is, in een mensenleven. Op het eerste gezicht lijkt bezit tegengesteld aan actie. Bezit is een stock-variabele, actie is meer flow. Bezit heeft ook duidelijk met kwantiteit te maken, en niet specifiek met kwaliteit. Je wilt gewoon iets bezitten. Eerder hebben dan zijn.

Versaliteit, is niet steeds hetzelfde doen. De mens is eerder vos die overal een mogelijkheid ziet, dan een egel, die zich op een taak concentreert. Versaliteit lijkt op flexibiliteit, op nieuwsgierigheid, diversificatie en generalisatie (versus specialisatie). Een leven in de breedte.

Devotie lijkt daar tegenin te gaan. Devotie ligt in de buurt van geloof, iets heilig verklaren, aanbidden van personen, toewijding.

Heerschap, het willen heersen over anderen. Macht uitoefenen. Dit lijkt veel op bezit.

Praktisch heeft te maken met aansluiting op de echte wereld. De praktijk, nut voor de samenleving, economie.

Rechtvaardigheid heeft alles te maken met moraal en ethiek. Niet het wat, zoals actie, en de kwantiteit van bezit, maar de kwaliteit van het leven. Ook het normatieve in het leven. Betrokken bij de mensheid en gericht op een betere samenleving.

Introspectie is weer typisch iets dat niks met de wereld te maken heeft maar juist alles met het eigen. Zelf, zelfontplooiing. Mediteren. Zelfkennis.

Objectiviteit staat misschien weer tegenover introspectie. Niet je eigen belevingswereld, maar de wereld om ons heen. Hoe is die wereld nu echt, los van wat ik er van vind en ervaar en voel?

Vertrouwen is ook iets wat meer aan de emotionele zijde zit. Vertrouwen in jezelf, in anderen. Dat lijkt me ook meer een stock-variabele en niet een stroom. Vertrouwen bouw je op als een huis...

Verbeelding is ook typisch persoonlijk. Het staat geheel los van de buitenwereld, maar heeft er wel op betrekking. Verbeelding is dat wat je voor mogelijk maakt. Bouwen in je geest, voordat het werkelijkheid kan worden.

Begrip. Kennis, wetenschap misschien. Begrijpen is een mentale bezigheid.

* - eerlijk gezegd weet ik niet meer waar ik deze gevonden heb, anders zou ik de referentie toegevoegd hebben


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?