Ferrovial vertrekt misschien (naar "belastingparadijs")

 Wat Ferrovial - de mogelijke verplaatsing van het hoofdkantoor en de juridische zetel - van Spanje naar Nederland vooral laat zien is de grote cultuurverschillen tussen EU-landen.

In Nederland is er nauwelijks een discussie wanneer Unilever naar GB verhuist, of Shell, of Flow Traders naar de Bahamas.

Maar in Spanje is deze stap in het kapitalistische proces nog iets wat de wenkbrauwen doet fronsen. Er is veel opstand en weerstand tegen deze move.

Nederland wordt gezien als een belastingparadijs, terwijl de belastingdruk niet zo heel veel verschilt, meen ik. Beiden rond de 25%. Wel zegt het bedrijf dat de wetgeving neutraler en stabieler is in Nederland. En dat zou een snaar naar de regering in  Spanje kunnen zijn. 

De omzet van het bedrijf (7,5 miljard, 6,9 in 2020) komt nog maar voor 15% uit het eigen land (Spanje). In het VK heeft het land als met de uitbating van Luchthavens als daar een omzet van meer dan 20%.

De solvabiliteit van het bedrijf ligt rond de 24% overigens.

Maar ik denk dat er ook wat anders speelt. In Spanje heeft men het over een precedentwerking en dat zou best wel eens kunnen. In de EU is nog van alles mogelijk en zitten we pas in het begin.

De positieve zijde voor zowel Spanje als Nederland is dat Europa of de EU tenminste als serieus vestigingsklimaat gevonden wordt, waarbinnen met rustig kan schuiven. Wanneer bedrijven uit de EU zouden vertrekken moeten we ons pas echt zorgen gaan maken.

Wat volgens Ferrovial de reden  is, buiten belasting, zijn de heldere juridische regels in Nederlands, tegenover het ondoorzichtige bos en het politiek geharrewar in Spanje, van overheidsbemoeienissen, maar ook politici die zich in het bedrijfsleven nestelen, om dingen gedaan te krijgen.

--

Hier wat tweets:

Een professor over Ferrovial's verandering van hoofdkantoor in het buitenland “Bedrijven mogen niet onderworpen worden aan de grillen van de overheid. Ze moeten veilig zijn." Sánchez gooit welvaartgenererende bedrijven met populisme eruit en geeft ze vervolgens de schuld van gebrek aan patriottisme als ze vertrekken (vertaling google)

https://twitter.com/IreneRAlda/status/1631002853937479701?s=20

Of:

Maak mijn dag @harryelsocio · Ferrovial heeft het erg goed gedaan. Als je in een fiscale hel leeft, je keihard werkt en je politici ziet hoeren met je belastinggeld, heb je moreel het recht om ze te vertellen dat ze daar moeten blijven, stelletje sukkels ....

https://twitter.com/harryelsocio/status/1631275492002222080?s=20

En:

Dag voor dag @Dag voor dag · 23.00 uur 🎥Yolanda Díaz: "Ferrovial heeft geprofiteerd van verschillende ERTE's [hulp voor (tijdelijk) ontslagregelingen] in ons land en we hebben ze met overheidsgeld gespaard. Ik ben het totaal niet eens met deze beslissing, het lijkt me rampzalig. Ik maak van dit interview gebruik om er bij Ferrovial op aan te dringen alle banen in Spanje"

https://twitter.com/HoyPorHoy/status/1631210787392897029?s=20

-- 13 april hebben de aandeelhouders voor deze verplaatsing van de hoofdzetel gestemd, met een zeer klein percentage dat tegen stemde. Een belangrijk motief is dat de notering in Nederland ook de weg naar een notering in de VS mogelijk maakt. Dat anders moeilijker is. Echter Telefonica heeft ook een notering in de VS, hoe het precies zit... (dit gaat via een OTC, over the counter, die mogelijkheid heeft Ferrovial nu ook: FRRVY:OTCMKTS)




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?