De Wim Hof Methode

Activate your full human potential. Geschreven door Wim Hof, "the iceman," zelf.

Het boek opent met zijn geboorte, wat onverwacht, als identieke tweeling, waarop niemand meer zat te wachten, en in een koude ziekenhuis kamer ter wereld kwam. Deze ervaring moet indruk hebben gemaakt op zijn ziel, zegt Hof. En juist die ziel, het contact daarmee is men in deze wereld kwijtgeraakt. Dat komt omdat die op een plek zit waar niemand hem zoekt: in je eigen hoofd (we reizen wel naar de maan, duiken diep in zee, of beklimmen bergen, ...). 


Koud = goed. Dat komt omdat onze bloedaderen teveel ingepakt zitten en de (hart)spieren te weinig nog gestimuleerd worden. Daarnaast is ademhalen fundamenteel voor een goede gezondheid. Slechte ademhaling laat toxische substanties in het lichaam achter. Focus en aandacht is de derde ingredient voor een nieuw en dynamisch leven en echt cnotact met jezelf.

Het boek geeft vele voorbeelden van zieken die konden genezen en bijzondere prestaties van hen die erin aanvankelijk niet in geloofden.

Hof meent zelfs dat ons DNA waar nog oude traumas in opgeslagen zitten verbeterd kan worden. Bewijs hiervoor is er echter (nog) niet.

...

Ik ben al een tijdje fan van deze methode, of van Wim Hof, of beiden,... Toch scheelt er nog wat. Ik had het er laatst met iemand over. Toen kwamen we op discipline. Nee, dat was het niet. Discipline heb ik wel. Maar mischien "standvastigheid," niet. Standvastigheid heeft meer met wilskracht te maken. Discipline meer met gehoorzamen? En zou dan dat laatste beter bij me passen? Over wilskracht is niet iedere deskundige positief. Er kleven ook nadelen aan wilskracht. Al kan ik die nu even niet voor de geest halen.

... vraagt om een vervolg.

-- 12 sept 2023

Na lange tijd stilte omtrent deze methode en figuur, lees ik nu dit:

"Iceman" Wim Hof wordt gelinkt aan 13 verdrinkingen: hoe gevaarlijk is zijn methode?... De Wim Hof-methode, een combinatie van meditatie, ademhalingstechnieken en blootstelling aan koude, ligt onder vuur. De methode werd ontwikkeld door Nederlander Wim Hof, beter bekend als "The Iceman". Een goede vriend van Hof, onderzoeksjournalist Scott Carney, linkt nu minstens 13 verdrinkingen aan Hof en de technieken die hij promoot. 

...

"Er zijn voldoende bewijzen van de fysieke gezondheidsvoordelen", citeert [voorstanders of verdediger van de methode] Stulens een recente studie.

"Er is weinig bewijs voor de gezondheidsvoordelen van minutenlang in koud water te blijven", nuanceert inspanningsfysioloog Romain Meeusen (VUB) in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Daarnaast haalt hij ook aan dat de methode niet voor iedereen even efficiënt is. "Wim Hof heeft namelijk een genetisch voordeel", aldus Meeusen. "Hij heeft veel bruin vetweefsel en daardoor kan hij makkelijk lang in koude omstandigheden blijven, omdat hij zelf intern wat extra energie aanmaakt." Die bewering wordt door Stulens dan weer weerlegd. 

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/07/31/iceman-wim-hof-wordt-gelinkt-aan-13-verdrinkingen-hoe-gevaarl/

Wat mij hierin opvalt is dat punt van genetisch voordeel. Het is bijna altijd zo dat iemand een competitief voordeel heeft in dit soort "competities." Dat blijkt hier nu ook. Je kan ook zeggen, dat voordeel kan je uitbaten maar er is een grens. Niet van ophouden weten. Dat hoort natuurlijk ook bij het competitieve element. Hof is super competitief, wordt (dus) gezien als held en krijgt nu de kritiek. Dat hoort erbij.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?