Applaus voor Buffett

 Buffett is de beste investeerder ooit. Dat soort superlatieven hoor je vaak. De beurswereld heeft bibliotheken vol geschreven over deze investeerder aller tijden. Met zijn regel #1 en regel #2. Als je Buffett moet geloven en volgen moet je in bedrijven beleggen die een monopolypositie hebben, een productie met een prijs die nooit meer zal dalen en altijd zal blijven stijgen, omdat er oneerlijke concurrentie is. Buffett kiest duidelijk voor de sterksten in deze wereld. En als succesvolle belegger moet je dat ook doen. 

Of en toe misschien even na een contrair houding, maar dan gewoon weer de sterkste opzoeken. Het is ook een beetje Darwin en de evolutietheorie. De sterksten overleven, en je an je beter bij de beste aansluiten dan bij de losers.

Buiten de beurs vind je deze denkwjize ook terug. op sociale media, het zijn de winners-take-all waar iedereen naar luistert.

Laatst vroeg ik aan een coach of die eerder iemand van Real Madrid of eerder iemand van Cadiz zou coachen of dat hij neutraal zou zijn. En het antwoord was inderdaad, neutraliteit. Zo werkt een coach. En de toevoeging vond ik ook wel bijzonder: Spelers van Real Madrid zitten net zo goed met onzekerheid, en hebben ook hulp nodig, net zoals de spelers van het onbekende team.

Maar Real Madrid als bedrijf heeft een gigantische schuld bij de belastingdienst, ze betalen geen sociale premies of te weinig, en al het geld dat mensen uitgeven om naar Real Madrid en Barcelona - wat helemaal een politieke kermis is - te gaan, gaat niet naar andere sporten zoals handbal of softbal, om maar iets te noemen.

De keuze voor Real Madrid is een keuze tegen diversiteit. En het zijn de bijen en andere insecten die door onze mono-cultuur dreigen uit te sterven.

Er schijnt iets bijzonders aan de hand te zijn met het klimaat ook, ik weet niet precies wat, ik ken de details niet, maar het zo me niet verbazen als het ook daar gaat om diversiteit (die afneemt) en wildgroei van onkruid of andere processen van scheefgroei.

Sinds kort kan je handelen op water-futures. Wie had gedacht dat we ooit water zouden verhandelen op de beurs. En wat betekent dat eigenlijk?

Als je beleggers mag geloven moet je vooral in Amazon, Apple en Google beleggen, naast nog wat grote namen als Facebook en Netflix. Deze laatste is ook een mooi voorbeeld van een bedrijf dat de sigaret heeft vervangen als ultiem verslavingsmiddel. Elk uur van de dag naar zo'n serie kijken, zoals je vroeger op een mars-reep kauwde en ls deze op was, naar een nieuwe verlangde. Mars. Wat een geweldige uitvinding. Qua naam dan. Iets in je mars hebben. Maar daar heeft het oorspronkelijke product niks mee van doen:

Mars, commonly known as Mars Bar, is a variety of chocolate bar produced by Mars, Incorporated. It was first manufactured in 1932 in Slough, England by Forrest Mars, Sr. The bar was sold in two different formulations. In its original British version the bar consists of caramel and nougat coated with milk chocolate.(Wikipedia)

Google verdeelt samen met Apple de zoekmachinemarkt. Ook een soort monopolie en dat komt beide bedrijven te goed op de beurs. Google is innovatief, maar slimme deals sluiten - weet Donald Trump - is van aller tijden. Een tijdloos fenomeen.

Waarom schrijf ik dit. Puur omdat ik wakker ben geworden. Dit soort vragen komen in me op, en blijven op een "nare" manier rondzingen in mijn hoofd.

...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?