De man die de Tango veranderde.

Maxima is een slimme meid. Argentijnen zijn goede verkopers. En zo kent Nederland opeens een Argentijnse musicus. Astor Piazzolla, of in ieder geval het "Adios Nonino."

Het verhaal gaat dat Piazzolla dat stuk componeert wanneer zijn vader Vicente Nonino Piazzolla overleden is. In 1959 hoort hij het bericht tijdens een uitvoering in Puerto Rico. Hij keert gelijk terug naar New York waar hij met zijn familie leeft. Het overlijden van zijn vader brengt grote veranderingen in het leven van Astor, hij komt in crisis met zijn vrouw en ze scheiden, als ook de relatie met zijn kinderen komt onder druk te staan. Iets dat nooit helemaal meer herstelt. Daniel zijn zoon, vertelt wat hij hoort in de keuken als zijn vader een triste melodie componeert, wat later Adios N. blijkt te zijn. (wikipedia)

Het bijzondere aan Piazzolla is zijn innovatie van de Tango. En het geheim daarvan is de combinatie van traditie, de Tango, een heilig muziekstuk in ArgentiniĆ«, met klassieke muziek, dat hij studeert in Frankrijk. 

Er zijn daarna alleen nog maar voor en tegenstanders van Piazzolla en zijn Tango. De liefhebbers houden van zijn nieuwe stijl, de "ultra" conservatieven vinden dat in zijn muziek de Tango niet meer terug te vinden is. De Tango weliswaar, een belangrijk symbool van Argentiniƫ.




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?