Merlí de filosofieleraar

Enigszins tegen mijn principes kijk ik naar dit programma. Dat heeft ermee te maken dat het een Catalaans product is, en dat er van Catalaanse bodem bijna geen neutrale producten beschikbaar zijn. Nagenoeg alles staat (sinds de laatste twee regeringen) in dienst van de onafhankelijkheid, al lijkt het bij Merlí mee te vallen. 

Bekijk Merlí met een neutrale bril, want het concept is interessant. En het grappige is dat hier zowel Catalunya als Spanje geen verschil tonen: op de middelbare school krijgt men nog filosofieles. Dat is een behoorlijk gegeven in het licht van vaak zo'n slecht imago.

Filosofie op school dus. En de serie Merlí vraagt weinig uitleg, het gaat over de besognes van de leerlingen, leraren en ouders in diverse relaties en bijbehorende conflicten. En steeds bij elke aflevering staat een filosoof of filosofische beweging centraal. De aflevering van gisteren ging over Foucault, "... die hield zich  o.a. bezig met de vraag wat is normaal." Zo begint dan vaak een aflevering. Een voorbeeldconflict is dat de vader, een autoriteit op gebied van rechtswetenschap zijn zoon ook die juridische wereld wil insturen. En de zoon komt door de hulp van filosofieles, "durf zelf te denken" in opstand tegen zijn vader.

Niet iedereen is enthousiast over deze feuilleton, waarschijnlijk omdat de hoofdpersoon er "een bijzondere filosofie" op nahoudt; hij overtreedt bijna elke regel en heeft het op eerste gezicht niet zo nauw met de ethiek. Wat verwacht je precies van een leraar filosofie?

Wat de serie interessant houdt is wat mij betreft de vraag, wie de leiding mag nemen als het gaat om filosofie. Is het de leraar wijsbegeerte of kan de ouder of leerling zelf een unieke levensfilosofie uitdragen? Leer je filosofie in het leven, of is dit een vak wat essentieel is op de middelbare school wanneer je het meeste invloed ondergaat op het gebied van moraal en ethiek?

In Nederland zag ik krijgen leerlingen het vak Management en organisatie op de middelbare school (binnen profiel Economie en Maatschappij). Dat vind ik persoonlijk veel te vroeg. Nederland sorteert snel voor, maar ze geven ook onderwerpen waar kinderen totaal nog niet klaar voor zijn. Eerst komt de inhoud en dan pas, later het organiseren.

Enfin.

Merlí dus.

--
Andere vragen:
- bestaat er een soortgelijk programma / concept, internationaal gezien?

-- nov 2023, foto: BNNVara zendt de serie nu ook uit, waarmee Spanje een nieuw exportproduct heeft.
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?