Biotech in NL: Kiadis Pharma

Biotechnologie of biopharma spreekt tot de verbeelding. Allereerst omdat medicijnen levens kunnen redden of de kwaliteit van het leven kunnen verhogen. Het gaat dan vooral om emotie. De waarde van een geneesmiddel of interventie heeft alles met emotie te maken; de emotie die je ervaart wanneer je ziekte toch te genezen is.
Bedrijven die hier een rol bij spelen, en dus op de beurs, kunnen miljarden euro's of dollars aan winst maken. Om een idee te krijgen van de omzet van geneesmiddelen helpt de onderstaande figuur. De omzet van één specifiek medicijn behaalt in een jaar ca. 15 miljard$:

In de afgelopen jaren zagen bedrijven die geneesmiddelen ontwikkelen ook dat hun marges verminderen, door diverse beleidsmaatregelen. Echter de Pharma-industrie heeft nog steeds de macht in handen. Dat gebeurt door het proces van patenten, waardoor de licentiekosten productkosten kunnen blijven stijgen.
De ontwikkeling - dat is de andere zijde - van nieuwe medicijnen is kostbaar. En grote farmaceutische bedrijven hebben de ontwikkeling van - klinische trials - uitbesteed aan kleinere spelers. Die worden dan vaak later weer opgekocht door deze grotere bedrijven wanneer het succes zich aandient (zoals bij Crucell dat door J&J werd opgeslokt).

...

Kiadis Pharma is gespecialiseerd in het onderzoek naar en de ontwikkeling van immuno-therapie celproducten bestemd voor de behandeling van bloedkanker in de terminale fase. Eind 2015 beschikte het concern over een portefeuille van een product in de klinische ontwikkelingsfase II (ATIR; behandeling van acute leukemie).


Het management team wordt geleid door Manfred Rüdiger PhD, Chief Executive Officer (CEO). Voor Kiadis Pharma was hij Chief Scientific Officer en CEO van Cardion AG en CEO van Igeneon AG en Chief Operating Officer van Aphton Corporation (op Nasdaq genoteerd),en als laatst CEO van t2cure GmbH. Hij heeft een PhD in Biochemistry van het Max Planck Institute voor Biophysical Chemistry in Göttingen, Duitsland en werkte voor de Technical University va Braunschweig voordat hij voor de biotech-industrie kwam te werken (bron: website KP).

Naast de CEO zijn de rollen in het team:

  • Chief Financial Officer  (ex Organon)
  • Senior Vice President & Chief Medical Officer, (ex Chief Medical Officer at Ceronco Biosciences)
  • General Counsel & Corporate Secretary, o.a. ex Gist-Brocades 
Affiniteit met biotechnologie is dus vereist. Wat opvalt tov Galapagos is de Chief Medical Officer (ipv Chief Scientific Officer)

Ook communiceert het bedrijf met heldere beelden over haar business:


De organisatie maakt gebruik van een Scientific Advisory Board:
- Professor of Medicine, MD Anderson Cancer Center, University of Texas
- Professor of Medicine, Dana-Farber Cancer Institute, Harvard Medical School
- Professor of Internal Medicine, Ohio State University
- Professor of Medicine, Maisonneuve Rosemont Hospital, University of Montreal
- Professor of Medicine, University Health Network, University of Toronto
- Professor of Medicine, Dana-Farber Cancer Institute, Harvard Medical School
- Professor of Medicine (Blood and Marrow Transplantation), Stanford University Medical Center

Wie meer wil weten over deze tak van sport, vindt op Bolero.be een video over het bedrijf, adhv een interview met de CFO: https://amp.twimg.com/v/0b7283f7-d6ab-4da3-a728-e98825a68520

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?