Trading en de boxer metafoor

In mijn zoektocht naar de competenties van een trader (zie hier een profielschets van deze rol) stuitte ik op de metafoor van de boxer. De sportmetaforen werken vaak in organisaties en ook hier waar het
draait om wat een trader doet kan de parallel met boxen dienst doen.

Een eerste kenschets van de boxer en de vergelijking met handelen is dat beiden een tegenstander hebben die steeds weer anders is en of elke keer weer vanuit een andere "hoek" komt aanvallen. Als trader moet je de markt kennen, maar dat is niet mogelijk anders dan deze te vertalen naar stijlkenmerken; zo is de markt wispelturig, beweegt in trends, maar soms ook niet, en is het net een wind die waait maar je weet nooit uit welke hoek. Je moet als boxer om kunnen gaan met de bewegingen van deze markt die voor de trader zijn voornaamste tegenstander is.

Maar er is nog een tegenstander in deze box-wedstrijd en dat is de boxer zelf. Ten minste als het gaat om traden en niet om sport. Bij boxen kan de trader klappen opvangen van een opponent die net iets sneller of sterker is.
Je moet dan ook als trader, dan wel sneller dan wel slimmer zijn.

Vandaag las ik een tweet, die luidde: voor diegene die geen plan heeft is deze markt echt rampzalig. Ik vertaal dat als: voor wie maar om zich heen zwaait raakt waarschijnlijk zijn tegenstander niet, maar wordt in ieder geval moe en raakt uitgeput. Het plan geeft naast richtlijnen ook een doel.

Sommige traders zijn snel en zien in elke actie een kans; ze zijn volledig voorbereid op hun tegenstander en denken niet alleen maar aan een eigen plan of idee. Ze moeten elke keer weer openstaan voor wat er kan komen.

En dan is er natuurlijk de onverwachte klap. Voor de boxer die al heel wat klappen heeft moeten incasseren is het een zware oefening. Hoeveel uithoudingsvermogen heeft hij en hoeveel incasseringsvermogen. Maar nog belangrijker is misschien wel zijn herstel-reactie. Soms komt de klap zo hard aan dat je letterlijk uitgeteld bent. Dat doet pijn en het gevoel kan je overhalen om het er bij te laten zitten.

Hier eindigt de reikwijdte van de boxer metafoor. Want de markt rust nooit. Die gaat als een onvermoeibare olympische atleet door. En terwijl de amateur boxer zijn wonden staat te likken roept de professional (zijn coach) langs de lijn, "kom op, actie, herstellen, doorgaan! Als je niet tegen een paar klappen kunt, dan hoor je niet in deze business thuis."

--
Films over boxers zijn altijd sterk motiverend en inspirerend voor diegene die op zoek is naar personal development:
But it ain't about how hard you hit. It's about how hard you can get hit and keep moving forward; how much you can take and keep moving forward. That's how winning is done! (Rocky Balboa quotes van wikipedia)

--
Het komt niet vaak voor dat een filosoof mijmert over een thema als het boksen. Dit deed Maurice Maeterlinck (belgisch dicter, essayist, filosoof... in een van zijn boeken (welk is me niet bekend, maar in een vertaalde bloemlezing (filosofische bedenkingen)), staat een kort essay, "elogie over het boxen," ...
"de vuist  is het wapen van iedere dag, het menselijke wapen par excellence, het enige dat organisch aangepast is aan de gevoeligheid, de weerstand en aan zowel de offensieve als defensieve structuur van ons lichaam."

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?