Beer en stier... en de muziek op wallstreet

In de beurswereld zijn de begrippen "bull" en "bear" standaard jargon meestal verbonden aan een type markt. Een bullmarkt is een markt die getypeerd wordt door algemeen stijgende koersen, bij een bearmarkt dalen de koersen over een lange periode.
Naast de stier en beer zijn er nog andere dieren die een rol spelen in deze wereld van beleggen. Op investopedia komen ook de hond, het schaap, de struisvogel en het varken voor.

De struisvogel is daarbij net als in het dagelijks leven de metafoor voor de mens die bij problemen zijn kop in het zand stopt. Bij de belegger is de parallel dat deze wanneer de markt beweging anders loopt dan hij gedacht of gepland had, hij geen actie onderneemt. Hij stopt figuurlijk zijn kop in het zand en hoopt dat de storm wel overwaait. Heel menselijk. De metafoor kan men gebruiken voor het thema van verlies-nemen: de realiteit onder ogen komen en accepteren en het gedrag aanpassen aan deze nieuwe werkelijkheid, in plaats van te verstenen door de afschrikkende emotie die het verlies genereert.

De hond in de symboliek staat model voor een zeer ondergewaardeerde onderneming op de beurs die er onlangs van langs heeft gekregen, maar juist daardoor een aantrekkelijke kandidaat is. De hond is afwijkend qua figuur omdat het geen investeerders' type is. Een gebeten-hond past goed bij deze vergelijking.

Het schaap is een mak dier dat zowel door een kudde stieren als wel als een groep beren kan worden gemangeld. Het varken als laatste staat symbool voor het hebzuchtige beest dat niet van ophouden weet en door zijn emoties zowel in een beer- als stierenkamp kan worden verslonden.

Nu is voor de princiƫle vergelijking de vraag of iemand puur stier of puur beer is. Bij beleggen hangt dit af van de markt, maar juist wanneer dit niet zo duidelijk is, kom het erop neer of de belegger meer geneigd is om het ene dan wel het andere te "zijn" of te spelen wat wel beter is om de rol van de investeerder te beschrijven. Een goede (professionele ?) belegger is nooit enkel bull noch bear.
Maar om dit zuivere niveau te bereiken moet de belegger zichzelf goed kennen en vooral zijn eiegn valkuil weten te vinden. De bull is dan meestal de optimistische persoon. Onlangs verscheen iemand van de euronext op Rtlz op de tv en die vertelde: "ja maar de feiten zijn ook gewoon positief, natuurlijk is er reden tot bezorgdheid, maar nu staan de signalen gewoon op groen." Het vereist een bepaald soort durf om positief te zijn. Zowel de bull als de bear neemt een leiderschapshouding aan. Dat kan alleen als je neutraal in het leven staat en met een soort absoluut gehoor de klank van de muziek in de markt waarneemt: die is dan wel in mineur of majeur gecomponeerd.

--
Naast bovenstaande dieren zijn er nog twee die echter niet direct beleggers uitbeelden, maar beleidsmakers en vertegenwoordigers van de FED. Het gaat dan om de duif en de havik. De eerste vertegenwoordigt een gematigde uitvoerder van richtlijnen, terwijl de havik de strenge regels volgt, een geen inflatie wenst.

-- 17 mei 2020.
Dan is er inmiddels (sinds 2007) ook de zwarte zwaan (van Taleb) en de groene zwaan (BIS) die minder onvoorspelbaar is dan de zwarte zwaan, maar mogelijk grotere gevolgen heeft. De BIS doelt hierbij op de Klimaatproblemen en de gevolgen voor de economie en investeerders.

Dan is er ook nog de grijze Neushoorn (afkomstig van het WEF uit Davos 2013) die duidt op een groot gevaar, dat in tegenstelling tot de zwarte zwaan wel degelijk bekend is en voorspelbaar, maar waarvan men niet weet wat de precieze impact zal zijn. De CoronaVirus-crisis dus!


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?