De rol van CSO

De Chief Strategy Officer (CSO) is geen onbekende functie maar toch wordt deze nog niet veel gebruikt. BInnen dit blog vond ik enkel Mobistar en LBI waar men een CSO als rol gebruikt. Een snelle scan van "bedrijfsarchitectuur voor beleggers," leverde als resultaat Unibail Rodamco op waar de rol ook gebruikt wordt.

Op deze blog staan vier typische rollen van de CSO, waaronder de interne consultant, de specialist (speciaal gericht op overnames en acquisities), de coach en change agent.


Heineken gaat deze rol ook gebruiken en heeft hiervoor iemand in haar executive committee opgenomen. Voorheen was deze persoon verantwoordelijk voor de omzet in Braziliƫ. Dat geeft een eerste indruk van wat voor soort invulling deze functie krijgt.
Wanneer de rol ingevuld zou worden door iemand van buiten het bedrijf aan te trekken wordt duidelijk dat er een verschuiving optreedt. In het geval van Heineken gaat het dus minder om de expertise, maar meer om een bepaalde gevonden strategie verder binnen het gehele bedrijf uit te dragen.

Als het gaat om cultuur is alles mogelijk: zowel een organisatie met CSO (al dan niet in het dagelijks bestuur) of zonder kan perfect werken zonder dat de klant "het verschil proeft."

Het moeilijkste bij het gebruik van de functie is zijn profiel expliciet te maken aan de hand van performance metrics. Waar wordt de CSO nu precies op afgerekend?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?