Een filosofische canon in de maak

In Trouw, schrijft Lodewijk Dros In de filosofische canon gaan grote namen sneuvelen. Precies een jaar geleden ontving filosoof Carlo Ierna een beurs om de filosofische canon op te schudden. Die zou te wit, eurocentrisch en mannelijk zijn. Ierna is nu halverwege de looptijd van het project. Wie sneuvelt er in de canon? 

Er zijn maar twee vrouwen in een basisboek over filosofen, in het Westen, maar in het Oosten is het beeld niet anders. De diversiteit stelt teleur.

De huidige ‘groten’ zijn de ... Zeven zijn de meest besproken moderne wijsgeren in de gangbare handboeken: Descartes, Spinoza, Leibniz, Berkeley, Locke, Hume en Kant.

Descartes, Leibniz en Kant kunnen blijven. Ik wil ze niet allemaal inruilen voor vrouwen en niet-westerse denkers. Maar Berkeley ... Locke en Spinoza, die halen het niet en ik twijfel aan Hume, die kan ik ook onderbrengen in een bespreking van Kant.”

...

Dat moet een nieuw curriculum opleveren. Welke andere mensen treffen we daarin aan?
“Denkt u aan de Française Sophie Germain, ze studeerde wiskunde en schreef een fascinerend werk over de eenheid van wetenschappen en kunsten. In ons land verdient Anna Maria van Schurman meer aandacht. Het is te gek voor woorden dat zij niet, of apart, worden behandeld.”

bron: Trouw.

In een eerder artikel legt Carlo uit hoe hij tot een canon wil komen door "achteruit de geschiedenis in te lopen." Dus wanneer studenten Sartre willen lezen (en die dus in de canon moet komen), dan moet je nagaan welke filosoof ze eerst moeten lezen (in dit geval Heidegger) om Sartre te begrijpen...

... 

Op de vraag, waarom filosofie te studeren lees ik op een website:

It teaches critical thinking, close reading, clear writing, and logical analysis; it uses these to understand the language we use to describe the world, and our place within it.  ... Philosophy students learn how to write clearly, and to read closely, with a critical eye; they are taught to spot bad reasoning, and how to avoid it in their writing and in their work.  It is therefore not surprising that philosophy students have historically scored more highly on tests like the LSAT and GRE, on average, than almost any other discipline.  Many of our students combine studying philosophy with studying other disciplines (bron: phil.washington.edu)

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?