De emotie achter genealogie

Hoe komt het dat genelogisch onderzoek zo populair is geweest en misschien nog wel is? Heeft dat met de opkomst van de digitale beschikbaarheid te maken. Vroeger was het veel moeilijker om hier onderzoek naar te doen.

Zelf zijn er bij onze familie aan beide kanten twee stamboomonderzoeken gedaan. Vooral die van de kant van mijn moeder was bijzonder, want daar kwam uit voort dat er een Italiaanse tak en daarmee een katholieke invloed in de protestante familie terecht kwam. 

In de biografie van Keynes blijkt dat Maynard zelf genealogisch onderzoek heeft gedaan, en hij komt uit bij Willem de Veroveraar.  

https://mcenv.blogspot.com/2013/11/de-familie-keynes-uit-cambridge.html

In de paragraaf, genealogie van Nederlandse identiteit staat een observatie van een Florentijnse merchant over de Nederlanders "uit die tijd," en uit het onderzoek blijkt dat de Nederlander behoorlijk hebzuchtig kan zijn, waardoor hij te snel iedereen vertrouwt en zodoende n de val kan lopen van de verleiding die hem of haar niet opvalt...

https://mcenv.blogspot.com/2016/10/hollands-temperament.html

Geschiedenis is altijd iets dat kan rekenen op enthousiasme, en geschiedenis die je persoonlijk kan raken of dicht bij huis is, zal denk ik nog meer nieuwsgierigheid oproepen.

Familie is de eerst band van iemand met de cultuur van haar omgeving, en je identiteit past natuurlijk altijd in een groter geheel, .. dat van je afkomst.

Maar het zijn de mensen die geschiedschrijven, en in de grote namen klinken de emoties door. Zo ben ik zelf opgevoed met het gegeven dat mijn oma van mijn vaders' kant Beets heette. Inderdaad, de Beets van Nicolaas de schrijver van de Camera Obscura.

Zou er enige relatie zijn dat ik een affiniteit met schrijven deel met deze voorvader?

Ja, spannend is het wel, wetenschappenlijk is het waarschijnlijk nauwelijks. Het is vooral leuk.

-- Voor leuke weetjes:
1. Discovering the link to Josiah Wedgwood, Charles Darwin 
2. Discovering the link to Bill Gates (Microsoft)
3. Uncovering the dark secrets of the Child Migration Scheme 
(https://www.wygenealogy.net/about-us)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?