Waarom werkt een film zo goed?

De afgelopen dagen zag ik de film Pride and Prejudice. Een Nieuwjaar overgang leent zich daar goed voor, om oude films terug te zien. En los van de weelde en tegenstellingen die in onze tijd zeer onder de loep zouden worden genomen, vertelt dit verhaal misschien wel meer dan andere verhalen iets wat we binnen organisaties vaak vergeten. 


Allereerst dat niet iedereen de hoofdrol kan spelen. Een van de dochters die uitgehuwelijkt moet worden neemt genoegen met Mr Collins. Dat is een kleine man die als familie van de Bennets als erfgenaam is gekozen en op het landgoed de pastorie heeft uitgezocht. Het is in de film en in neem aan in het boek een typische contrastrol, van iemand die de vervelende taak heeft om de "nuisance" te moeten spelen. Zo'n rol in het echte leven waar iedereen op neerkijkt, en de persoon in het verhaal is ook typisch iemand die niet helemaal serieus genomen wordt.

Maar niet iedereen heeft de luxe om te wachten op de beste kans in het leven zegt deze dochter. Binnen organisatie maar ook in het economische verkeer moet je soms een rol aannemen die anderen laten liggen. niet iedereen kan wachten tot de beste positie - beste passende positie - voorbijkomt. Soms moet je genoegen nemen met een minder mooie kans. Of gewoon accepteren dat jij niet de hoofdrolspeler bent.

Waarom werkt een film vaak zo goed? Waarom kijken we uren naar Netflix, of gewoon naar deze film, of lezen we een boek dat totaal verzonnen is? Maar dat qua verhaal, context en structuur perfect is opgebouwd?

Het antwoord is denk ik, waar het fictieve leven verschil van de realiteit, is dat iedereen zich aan zijn rol houdt. Zonder Mr. Collins kan een personage als Mr. Darcy niet schitteren. En het gaat er niet zozeer om dat de een beter is dan de ander, maar dat bij het maken vn de film iedereen een script krijgt toegewezen, waar deze acteur niet van af mag wijken. Het zou een pijnhoop worden wanneer iedereen gaat improviseren, dat ten eerste, maar het geheel als film of "play" werkt goed omdat de delen bij elkaar passen. Iedereen neemt de rol die hij of zij krijgt toegewezen en is daar trots op. Of in ieder geval: tevreden mee.






Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?