Hard nodig: een gesprek met de duivel

Wie kent (kende) Napoleon Hill niet? Nou ik dus. Al is dat maar voor de helft waar. Ik heb wel een aantal boeken van hem gelezen, waaronder Think and grow rich, maar de persoon achter die verhalen kende ik niet zo goed.
Outwitting the devil (2011) is een boek dat afgemaakt is door Sharon Lechter, maar de eigenlijke inhoud is van Napoleon Hill, die het schreef in 1938. Het boek gaat om de manier om succes te krijgen in het leven.

Wat ik vooral uit dit boek - Slimmer dan de duivel- leer is dat Hill dit schreef ten tijd van de grote depressie. Volgers de schrijfster Lechter, die een NH fan is, en zelf een boek over deze schrijver heeft gepubliceerd met daarin zijn belangrijkste bijdragen, is NH één van de beste zelfhulp-schrijvers ooit. Dat is eenvoudig te verifiëren door het aantal kopieën van zijn boeken te tellen en te vergelijken met andere grootheden. Vooral bijzonder is dat NH de eerste echte zelfhulp goeroe werd en het detail dat hier naar boven komt dus, is dat hij begonnen is ten tijde van de depressie in de jaren dertig. Wat is een betere leerschool om te overleven als business dan te beginnen wanneer niemand, nergens meer vertrouwen in heeft? De lessen van NH zijn tijdloos en in dit boek passen ze bij de beliefs van Hill, namelijk dat je moet doorzetten in het leven: perseverance and resisting the urge to give up.

Hij verkondigt zijn boodschap via concrete adviezen en constateringen. Bijvoorbeeld: Je laten leiden door angst (in plaats van vertrouwen) is de primaire oorzaak van falen!
Hill voert als vorm voor zijn boek een imaginaire Duivel op wiens gedachte de tegenhanger zijn van het positieve denken van de auteur. Het is deze duivel en zijn gedachte die ieders succes belemmeren, waaronder dus in de eerste plaats je te laten afleiden door angsten.
Veel mensen hebben een droom maar laten zich hiervan afleiden door hun angsten. Dat gebeurt volgens de auteur in 98% van de gevallen. We drijven af van ons eigenlijke doel om onze verlangens te realiseren. Deze angsten worden al vroeg in ons leven opgebouwd. Hij geeft de voorbeelden van de kerk en de school (de echte duivel) waar je niet geleerd wordt om op het leven voor te bereiden, maar waar je vol gegooid wordt met eindeloze feiten en beelden die je moet onthouden.
De auteur spreekt uit eigen ervaring want hij had tot doel om De eerste filosofie van individuele doelen te worden, maar hij werd in de weg gezeten door zijn eigen angsten.
Jarenlang heeft hij succesvolle mensen geïnterviewd maar deze aantekeningen bleven ruwe schetsen zonder enige concrete filosofie. Zijn geest was vertroebeld door angst. Tot dat hij op een dag een epifanie kreeg, hij liep in de buitenlucht en het was alsof een stem hem toesprak, hem commandeerde zelfs. De stem gebood hem het manuscript af te maken en zijn angsten en twijfels naast zich neer te zetten.
Hierna meende hij dat ieder van ons zo'n stem heeft, de infinite intelligentie, een overmatig geloof en positieve energie waaruit we altijd kunnen tappen zolang we twijfel, angst en preoccupaties maar uit onze gedachte kunnen houden.
De essentie hier is om een non-drifter te worden, iemand die weet dat de sleutel tot succes ligt in het meester worden van je eigen gedachtes.

Wat wil je bereiken in je leven? Met positief denken en een duidelijk doel voor ogen is alles mogelijk!
Hill zijn doorbraak kwam doordat hij een duidelijk doel had in het leven. "Dit doel bepaalt alles wanneer je de kans op succes wilt verhogen." Het succes is afhankelijk van wat je wilt. Laat je dus niet uit het veld slaan door richtlijnen van de kerk of de school. Iedereen kan zijn eigen leven bepalen en sturen. "Zelfs in het slechtste van de gevallen kunnen we kiezen: onze geest te vullen met negatieve of positieve gedachten."
Tijdens de grote depressie werd dit extra duidelijk. Er waren er zoals Henri Ford die positief bleven. Hij hield angst op een afstand en liet negatieve gedachten niet toe en op deze manier bouwde hij een van de grootste automobiel-bedrijven ter wereld. Zijn positieve denken zorgde voor de uitvinding van de assembly line. Zo realiseerde hij zijn droom dat iedere middenklasse Amerikaan een auto kon aanschaffen.
Dus de grootste bepalende succesfactor is of je positief dan wel negatief kiest te denken. En wanneer je positief denken combineert met een duidelijk doel zorg je ervoor dat je geen drifter wordt. Franklink D Roosevelt is een ander voorbeeld. Hij had een duidelijk doel voor ogen toen hij president werd: de angst die heerste wegvagen en de focus leggen op een recovery. Toen hem gevraagd werd wat het grootste probleem was van de VS zei Roosevelt: it is not a question of minors and majors; we have but one problem and that is to stop fear and supplant it with faith. Dit was een bepalend doel en plan dat zorgde voor het herstel van de economie. Hill: "je oogst wat je zaait en je resultaat zal je inzet weerspiegelen. En dit begint met positief denken en met het hebben van een doel."

Zorg voor positieve gewoontes en omring jezelf met mensen die zulke gewoontes gebruiken in hun leven!
Mensen vinden altijd wel een excuus waarom dingen niet lukken. Echter, het zijn precies die gewoontes die een reguliere manier van leven worden, en je van je succes afhouden. Zo wordt drinken i.p.v. een maandelijks event een dagelijkse bezigheid. En dit kan je zien als een wet van hypnotisch ritme (the law of hypnotic rhythm) een vast commitment in/voor vertrouwende gewoontes. Deze wet slaat op zowel goede als slechte gewoontes. Echter het zijn de negatieve gewoontes die een verwoestende impact op je leven en op succes kunnen hebben. Voorbeelden die hij aanbrengt zijn ziektes zoals hoofdpijn (die te maken heb met de slechte eetgewoontes), of obsessie met sex waardoor andere doelen uit het oog verdwijnen.
Om dit te vermijden zorgen succesvolle mensen dat ze zich omringen met mensen die positieve gewoontes hebben. Het is common sense dat men zich door de gewoontes van anderen laten beïnvloeden (zorg dan dus dat dit de juiste gewoontes zijn). Dit lijkt een eenvoudig advies, echter de meeste mensen accepteren hun omgeving in plaats van dat ze een betere omgeving proberen te krijgen. Voor de schrijver was het Andre Carnegie, die voor hem als mentor optrad.

Succesvolle mensen begrijpen het belang van het leren van falen! Hier gebruikt de schrijver het voorbeeld van Thomas Edison, dat inmiddels een cliché aan het worden is. Hill zegt hier, er zijn duizenden mensen zoals Edison, die eindeloos proberen voordat ze succesvol worden. Zoals de schrijver zelf, die tijdens de grote depressie het boek Think and grow rich (1937) schreef. Dat hielp mensen om door de moeilijk periode en mislukkingen heen te komen. En,... dat advies werkt nog steeds: denk aan positieve gedachten, en doe wat je moet doen. Andere successtory's zijn die van de eerste vrouwelijke jockey, Julie Krone, die net zo lang bleef "zaniken" totdat ze eindelijk toegelaten werd tot vrouwelijke jockey in een toen nog mannenwereld.
Als je een droom hebt, laat dan niet en niemand zijn negatieve houding je vertellen dat je het niet kan, of dat het niet mogelijk is.

...

Lechter heeft zelf ook nog een succes-formule opgesteld, die luidt: ((P+T) x A x A) + F. Ofwel, (Passion + Talent) x Association x Action + Faith. Faith of vertrouwen in eigen kunnen is hier wel wat naar de achtergrond verschoven.

--
2016/04/rituelen-het-ochtendgebed

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?