Jaarverslag 2017: ICT Group

Met The next level geeft de ICT group aan dat ze aan een nieuwe stap toe zijn, meer dan 100 medewerkers en meer dan 100 miljoen omzet. ICT group profiteert van de grote trend in en vraag naar ICT diensten en producten, die motor zijn voor de economische groei in deze tijd.

Het bedrijf richt zich op drie zaken, smarter Cities (15% van de omzet), smarter Industries (38%) and smarter Health (2%) De overige omzet is 26%. Dat betekent dat Smart Health nog in de kinderschoenen staat. Zo heeft het bedrijf een oplossing bedacht om voor een radiologisch scan bedrijf een interface te maken zodat de data over alle systemen beschikbaar werd.

Within our focus areas ... we serve the following key industries: Transport & Logistics, Automotive & Mobility, Energy, Oil & Gas, Water & Infrastructure, Healthcare, Food, Chemicals & Pharma, Manufacturing and High Technology.

Verder is de business onder te verdelen in professional services (70%) en Solutions & products (30%). 10% van de werknemers is vrouw, en in de board of in de RvC zit geen enkele vrouw.
ICT is globally active and operates from several locations in the Netherlands, Belgium and Bulgaria (Strypes).
Het bedrijf wil groeien door autonome omzetgroei en door overnames. Onlangs heeft het bedrijf NedMobiel overgenomen. ICT is also active in Traffic & Transport (InTraffic), Testing and Training (Improve Quality Services), tunnel safety, asset management and project management (NedMobiel) and Enterprise Mobility (ICT Mobile). 
Hoe NedMobiel nu precies past binnen ICT, waar de focus ligt op software is mij niet precies duidelijk omdat NedMobiel voornamelijk een projectenbureau is.

Een ander belangrijk punt is dat het beursgenoteerde bedrijf slechts een free float heeft van ca. 25%, de meeste aandelen zijn in handen van investeringsmaatschappijen. Dat is jammer.
Uit het jaarverslag wordt niet goed duidelijk wat het bedrijf nu precies doet. Wat de echte focus is, want ict is zo´n breed begrip.

Op youtube zijn wel de nodige videos die meer informatie geven en waaruit je mag opmaken dat ze weten wat ze doen, maar dat hun verkoop-, cq marketing wat mager is. Zo blijkt (het jaarverslag geeft dit ook wel aan) dat het bedrijf veel samenwerkt met de wat grotere partijen zoals Bam, ABB en Siemens en waar zij als ICT-bedrijf de missing link levert tussen het product van deze grotere bedrijven en de systemen of installaties van de klant. ICT is daarom dus niet altijd de hoofdaannemer en zit wat verder van de klant dat deze grotere bedrijven.

Het bedrijf werkt samen met Microsoft (IoT-suite of iCloud) en met Cisco en is ook daar een soort integrator.
We intensified our partnerships with Microsoft and Cisco, mainly in the field of Digital Transformation. ICT was one of the launch partners for Microsoft IoT Central, a new
cloud-based Internet of Things application. Another example of a successful partnership was the
development of the revolutionary technology that automatically recognises and classifies damage to the asphalt on roads. This new technology is the result of intensive collaboration between the Infra division of BAM NV, ...

Op sommige vlakken merk ik dat het bedrijf met verouderde concepten werkt, zoals met employee satisfaction terwijl de meeste bedrijven al overgeschakeld zijn op employee engagement. Dat laatste wordt dan ook wel genoemd.
In de zelfde context viel me op dat ze nu spreken over de digitale revolutie maar de term blockchain komt pas voor het eerst in dit (2017) verslag voor, terwijl Ordina en andere bedrijven hier in hun 2016 verslaggeving over spreken.
De ICT wereld is dan ook sterk in ontwikkeling hetgeen als een van de risk-factors wordt genoemd, Strategic risks:
S1: Sensitivity to economic cycles
S2: Speed of technological developments
S3: Multidimensional relationships
S4: New business development / start ups

Terwijl in het jaarverslag de informatie over de organisatie wat schaars is, geeft youtube ook hier wel wat meer zicht. Op een van de video vertelt een werknemer dat het best een groot bedrijf is, maar dat je dat als werknemer niet merkt. The company’s culture:
... has a well-defined identity and corporate values. Entrepreneurship and freedom to act are at the heart of ICT’s identity. ICT’s goal is to create an environment in which people are challenged to continuously develop their strengths and in which they feel safe enough to make mistakes, as this is one of the most powerful learning mechanisms. ICT encourages its people to look beyond boundaries, to find new solutions and think outside the box.

Op de beurs beweegt de koers van  het aandeel netjes mee met deze positieve ontwikkelingen, sinds 2016 een verdubbeling van de koers.


Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?