Frietjes in Cadiz

Cádiz is een van de Spaanse provincies in Andalusië, en in vergelijking met de provincie Malaga, weinig internationaal georiënteerd. Het is een stad met een universiteitsleven, maar met nauwelijks buitenlandse studenten.
Cadiz is misschien wel om die redenen nog redelijk goedkoop, het is een uithoek in (Zuid) Spanje. En de combinatie van (gedeeltelijke) studentenstad en uithoek is zichtbaar in het prijsniveau. Op geen enkele andere plek in Spanje kan je nog een biertje kopen voor 40 cent (als je zoekt op het internet vindt je deze prijs ook in Madrid).
Biertje 40 cent. Wat wil je nog meer?

Patat.

Even verderop in de stad die vol staat van typische bars en cafés ligt inderdaad een frietzaak, frietjes.com  (in Spaanse variant: www.frityes.com) Het is een smalle soort winkelachtige snackbar met een toonbank waarachter de acht soorten frietsaus uitgestald staan. Met een kleine bar met drie krukken en een kassa en dan natuurlijk de friteuses. De "zakken" friet, de typische puntzak zijn in drie varianten, klein, middel en groot te bestellen en voor 2,3 of 4 euro. De saus moet de beleving uniek maken en daarom de acht varianten die naast typische Hollandse sausen (mayonaise en saté - pindasaus) nog zes meer Spaanse varianten biedt.

Wie de eigenaars van het lokaal zijn is me niet bekend (meer info op facebook), het is een Spaans initiatief meen ik en niet iedereen (anno 2016) is er enthousiast over omdat "enkel patat," zo "koud" lijkt. Het is niet iets dat gelijk in de Spaanse smaak valt. Desondanks was toen ik er was - een zondagavond rond een uur of acht - het druk in de speciale patatbar.

Spanjaarden zijn niet erg innovatief van nature. Ik woon hier al bijna dertien jaar en ze vragen mij bijna nooit naar Nederlandse curiositeiten. Daar moet je niets achter zoeken, het komt niet in de mensen op om over andere landen te praten. Aan Spanje hebben ze genoeg. Hoe anders is dat in Nederland.

Maar dan is er toch zo'n initiatief. Gewaagd voor hier en dan in zo'n uithoek als Cádiz.
En best lekker als je 13 jaar geen patatje hebt gegeten. Patatje met...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?