Discipline en/of passie

Discipline is een thema dat gebruikt wordt bij persoonlijke prestaties, maar ook breder te gebruiken is. Zo wordt het typisch gebruikt in de militaire omgevingen, waar de nieuwe recruten "discipline moet worden bijgebracht."
Sporters zijn vaak van nature disciplinair ingesteld in de zin dat ze van hun oefening een gewoonte hebben gemaakt die ze niet opgeven. hier zit misschien het verschil tussen de professional en de amateur. Deze laatste kan best een training overslaan. Maar de echte topsporter is erop getraind dat juist de constantheid nodig is om topprestaties te blijven leveren.

Disciplinaire maatregelen zijn maatregelen tegen bijvoorbeeld jongeren die een straf uitzitten omdat ze klein misdrijf hebben begaan. Discipline leren is in dat geval je leren houden aan de regels. De vrijheid dat alles maar kan staat haaks op disciplinaire orde.

Wat is dan discipline? Bijvoorbeeld dat je elke dag oefent of gericht tijd reserveert voor een activiteit naar keuze. Stel dat je elke dag 15 minuten aan een taalstudie werkt dan levert deze toewijding na een jaar 91 uur studie op. Als je de 10,000 uur-regel volgt waarin je een topprestatie kan leveren als je maar zolang aan een activiteit besteedt dan betekent dat met een kwartier per dag, je na 109 jaar expert ben in iets. Dat duurt dus te lang, dus met een kwartier per dag bereik je te weinig om expert te worden, maar met een uur per dag is het mogelijk om na 27 jaar deze status van expert toch te bereiken.

Verdubbel dit, elke dag twee uur piano spelen, en je kan expert zijn in 13 jaar. Als je dan ook nog jong kan beginnen...

Maar wat gebeurt er in de tussentijd? We slaan een dag over. En nog één. En waar de dagelijkse discipline hielp om gemotiveerd te blijven, merk je na een dag overslaan dat je "er weer in moet komen." Het kost moeite om de gang erin te houden en om aansluiting te blijven vinden. Na een week rust vraag je je af waar je gebleven was. Momentumverlies.

De andere kant kan ook. Je begint gedisciplineerd met iets nieuws - een nieuwe studie, een nieuwe taal leren - en al gaande kom je in een flow van enthousiasme en in plaats van je te houden aan de regelmaat ga je meer tijd besteden aan deze activiteit.

Passie.

De reden dat iedereen iets met grote regelmaat doet wordt ingegeven door een motief, en van een wederkerend motief komt passie. Je begint ergens van te houden en de bezigheid op zich werpt vruchten af waardoor je een grotere drijfveer krijgt om met die taak bezig te blijven gaan.
Elke dag hardlopen levert een goede conditie op en uitzicht op wedstrijden of grotere uitdagingen.

Passie heeft op het eerste gezicht geen discipline nodig. Je doet iets graag en met liefde en dus is elk uur wel besteed. Toch heb je discipline nodig. Bijvoorbeeld wanneer je minder vorderingen maakt op een bepaald moment om toch door te gaan. Juist die constantheid zorgt dat je niet terugvalt naar een lager niveau.

Discipline met passie / passie met discipline: In dit geval leidt je passie je tot je tijdsbesteding en zorgt de discipline ervoor dat je nooit uitvalt. als je een keer geen zin hebt moet je jezelf overtuigen dat enkel de discipline je verder kan helpen en over je weerstand heen kan helpen. Weerstand is dat je niet verder komt, het te moeilijk wordt, en dergelijke.

Discipline zonder passie. Hierbij gaat het om activiteiten waarbij niet direct je hartstocht ligt, maar die je uitvoert uit een bepaalde overtuiging of nut. Soms verdien je je geld met activiteiten waar niet je passie ligt, maar waar je toch goed in bent.
Stel je wilt een nieuwe programmeertaal leren. Dan wel voor werkuitzichten of anderszins ben je begonnen. Door regelmaat ligt het in je bereik om de taal te domineren, afhankelijk van het aantal uren dat je hieraan wilt en kan besteden.

Sparen is een van de meest herkenbare gebieden waar beide thema's een grote rol spelen. Wanneer we de tijdsfactor veranderen door geld, wordt zichtbaar hoe discipline van sparen kan uitmonden in het behalen van een doel.
Of stoppen met roken en het geld consequent (disciplinair) sparen voor later. Wie om de dag een pakje sigaretten rookt - 4 euro - besteedt per jaar 730 euro. Wanneer je dat bedrag consequent op een spaarrekening zet, dan levert dat zonder rente na tien jaar 7300 euro op. Na 40 jaar laar loopt dit op tot 29200 euro.

De dagelijkse passie van roken kan je afzetten tegen discipline zonder passie: Na veertig jaar roken heb je plezier gehad. Passie, prima. Maar daar tegenover staat ca. 30 mille aan gederfde inkomsten.
De niet-roker, heeft met wat minder passie 30 mille uitgespaard. De gedisciplineerde niet-roker heeft 30 mille op zijn bankrekening.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?