Spaanse diplomatie

De Guindos, na verloren te hebben tegen Dijsselbloem: 'in het leven zijn er momenten dat je verliest.'
Achteraf bleek het een evenwichtige race, waar volgens officiĆ«le bronnen de Griekse vertegenwoordiger was die voor de Nederlander koos en daarmee het evenwicht met een stem tegen de Spaanse deelnemer kwam te staan*. 

Hoe zo'n proces precies verloopt is niet helemaal duidelijk, maar diplomatieke krachten zijn er - zoals alles in Brussel - erg belangrijk. En dus had Rajoy zich met de strijd bemoeid, zo hoorden we. De factor dat er in deze turbulente tijden geen wisseling van de macht was te verkiezen was duidelijk herkenbaar.

En dus mag je concluderen dat de Spanjaarden organisatorische gevoeligheid missen. Een concept uit bedrijfskunde en dat houdt in dat je als werknemer weet wat er speelt binnen het bedrijf. Dat idee merk ik wel vaker. In Spanje 'gaan ze als stier' - un toro - op hun doel af zonder goed in te schatten of ze wel en kans maken. Naast het stabilisatiecriterium (nu is het geen goed moment voor veranderingen) speelt ook mee dat Noord-Europa duidelijk tegen Zuid-Europa staat en vooral de 'ongedisciplineerden' tegenover die van het strakke regime. Nu gaat het economisch wel goed met Spanje, maar dat komt omdat er nauwelijks in de mediterrane wereld een veilig toeristisch alternatief is, zoals maar weer in Tunis blijkt. In het dichotome lijkt Spanje nog teveel op Griekenland en dat is op dit moment geen pre.

Hoe dan kan het toeval zijn dat de Guindos het niet gehaald heeft, het kan geen kwaad dat men in Spanje het diplomatieke proces en het lobbyen nog eens wat aandacht geeft.

* - dit blijkt achteraf helemaal niet juist: de officiĆ«le telling geeft aan dat Nederland 12 en Spanje 7 stemmen kreeg. De Spaanse tv kwam gisteren echter met het verhaal van evenwicht en dat Griekenland de doorslaggevende vote zou hebben gegeven...



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?