De motor van het kapitalisme

Uit hetzelfde boek - thinking fast, thinking slow van Daniel Kahneman - komt deze passage. De schrijver wijdt een hoofdstuk aan een gewaagde onderneming door de motor van het kapitalisme te beschrijven. 

Deze motor bestaat uit een persoon en soms uit meerdere personen zoals een organisatie, die zelfs vaak nodig is om het kapitalistische idee te implementeren. En de belangrijkste asset van deze persoon is zijn 'verkeerde' manier van denken. Zo staat het niet in het boek, de schrijver begint met de optimisten.

De optimist, of het optimisme is iets normaals. Er zijn echter optimisten die verder gaan dan hun referentiegroep, de gewone optimist. Volgens Kahneman is optimisme erfelijk en deze personen zijn vaak blij, gelukkig en populair. Ze herstellen zich snel van mislukkingen en vervallen zeldzaam in een depressie.

De optimist speelt een buitenproportionele rol in ons leven, zijn beslissingen laten een verschil zien. Het zijn uitvinders, ondernemers, politieke of militaire leiders.

De essentie waar het gaat om kapitalisme - en dus - om het nemen van risico, betreft de manier om tegen dat risico aan te kijken. De ras optimist onderschat systematisch de contingenties die kunnen optreden. Ze hebben vertrouwen in de succesvolle toekomst, die hen voedt met nieuwe energie om obstakels uit de weg te gaan.

Maar het zijn vaak illusies. In gewone taal gezegd denkt elke ondernemer dat hij een grotere kans van slagen heeft met zijn onderneming, terwijl de statistiek hem ongelijk geeft. Het doorzettingsvermogen van de optimist zorgt ervoor dat deze het slechte nieuws naast zich zet en (de welgemeende) adviezen voor lief neemt dat zijn project niet haalbaar is.

Op dit punt aangekomen kennen we allemaal de voorbeelden van succesvolle ondernemer die doorzetten tegen advies van de gevestigde orde.

Een belangrijk en stelselmatige misrekening van ondernemers is dat ze de competitie ofwel te laag inschatten dan wel helemaal ontkennen of veronachtzamen. Dit thema is wel breder want hier kunnen we denken aan onze eigen rijvaardigheid: een ieder van ons denkt dat hij beter autorijdt dan de gemiddelde bestuurder.

Binnen organisaties is dit een terugkerend thema onder andere met de overmoedige of iemand met een overmatige zelfvertrouwen, zoals vaak bij de expert. Deze ventileert een mening of theorie vanuit een intuïtie of expertise uit het verleden die niet op een huidige situatie hoeft aan te slaan.

Net zoals bij Think Twice, is het eerste denksysteem, de intuïtie of het op ervaringen geleide gevoelsdenken hier dominant.
Als tegengif of tegengas haalt de schrijver het begrip PRE MORTEM aan:
- sta even stil bij je besluit of project en denk er even over na dat je een jaar verder zou zijn en je project is op een fiasco uitgelopen. Wat zou hier dan de reden van kunnen zijn?

---
Nogmaals een leuk boek.

Of dit de motor van het kapitalisme verklaart lijkt me wat ver gaan, maar psychologisch gezien is het een belangrijke factor.

-- 4 dec 2023, visueel (foto):
https://prezi.com/4zfovlzlnied/the-engine-of-capitalism/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?