De Chief Philosophy Officer

Bij deze bank werkt tegenwoordig een CPO. Dat idee is bedacht door Mckinsey, ten minste dat denk je dan, maar nee:

Vakbond De Unie wil een chief philosophy officer aanstellen bij banken en verzekeraars, bij voorkeur in de persoon van de president-commissaris, om de discussie over morele vraagstukken te stimuleren en de verbinding met de samenleving te herstellen. Dat stelt de vakbond dinsdag, in aanloop naar een rondetafelgesprek van de commissie financiĆ«n van de Tweede Kamer. 

Al zijn het geen consultants en is de eerste gedachte schoenmaker (vakbond) houdt je bij je leest (actievoeren van buiten organisaties en binnen een sector) hebben ze bij De Unie wel nagedacht over het idee, blijkens de metafoor:
... "Je maakt een leeuw nooit vegetarisch; oftewel een bankier moet goed zijn in geld verdienen", ... "Maar roofdieren doden alleen om te overleven. Anders gezegd, er is een natuurlijk moreel kompas."

Door de nieuwe ophef over oude top-beloningen en bonussen is de timing van De Unie passend. 
De Unie heeft geen bezwaar tegen vorstelijke beloningen, mits bestuurders sociaal werkgeverschap tonen. "De eerste bankier die er voor zorgt dat de werknemers die er bij zijn bank uit moeten een goede landing elders krijgen, verdient de hoogste bonus die je maar kunt bedenken", aldus De Unie-voorzitter Reinier Castelein.

Wat de vakbond steekt, is het gebrek aan maatschappelijk medeleven voor de duizenden ontslagen bij Nederlandse banken en verzekeraars, wat mede zou komen door uitspraken van prominente politici. Bij een ander bedrijf, zoals de failliete sigarettenfabrikant Philip Morris, leiden zulke ontslagrondes wel tot maatschappelijk mededogen, merkt de Unie op.

De Tweede Kamer-commissie van FinanciĆ«n heeft voor het rondetafelgesprek  heeft ... drie experts uitgenodigd: Rients Abma van Eumedion namens de institutionele beleggers, Mariette Patijn van vakbond FNV, en Kilian Wawoe, een voormalig personeelsmanager bij ABN Amro die een boek schreef over bonussen. Daarna gehoord worden president-commissaris Rik van Slingelandt van ABN Amro en de commissarissen Leo van Wijk van Aegon en Henk Breuking van ING. De laatste twee zijn verantwoordelijk voor de beloning van de top bij hun bedrijf.

De Unie merkt op dat niet al zijn leden zich vertegenwoordigd voelen door de FNV, omdat De Unie er fundamenteel andere ideeĆ«n op nahoudt over beloningen binnen en buiten de financiele sector. (copyright - Bron: Dow Jones Newswires)

Door de metafoor van het roofdier is het moeilijk om de CPO-case serieus te nemen. Zelf ben ik geen voorstander vanuit coherentieoverwegingen, want met de komst van een CPO verandert misschien het bedrijfsimago naar buiten toe enigszins, maar binnen het bedrijf maak je geen cultuuromslag door in de top wat te knutselen. Denk aan een gewone zet van een adviesbureau die adviseert om een Chief Client Officer te benoemen, 'om het bedrijf klantvriendelijker te maken.' Het is een soortgelijke actie om een kernwaarde te introduceren. Klantvriendelijk. Leuke gedachte.

Hoe moet het dan?
1. De overheid nationaliseert de banken. Dat zorgt pas voor een cultuuromslag.
2. De overheid houdt zich op de achtergrond en kijkt hoe andere landen dit oplossen. Waar evidence komt vanuit andere praktijken past ze de regels aan. Door op een afstand te blijven kan ze de slachtoffers die door de diverse roofdieren zijn beschadigd wat extra hulp verlenen. Net als bij tabaksindustrie  (roken is dodelijk), kan ze (de overheid) door inkomst van accijnzen toch proberen reclame tegen verslaving te maken. Met de belastinginkomsten uit de financiĆ«le sector idem...
3. De overheid bemoeit zich er een beetje mee op zijn Hollands, her en der wat regels die niemand serieus neemt. ... en alles blijft hoe het was.

-- nov 2023. Je ziet (foto) het fenomeen (van CPO) wel steeds meer in zoekmachinetermen. Nemen de morele issues toe in deze (business) wereld of wil men meer aan en over ethiek denken in bedrijven? het kan zijn dat dit door de klant komt die hier naar vraagt...

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?