RD Shell. Cultuur anno 2014

Gaat Shell ook opeens raar doen: "Shell is opting for strategy over surety" staat er online.

Dit schrijven heeft niets van doen met de recente aankondiging van Shell om British Gas over te nemen. Maar toch, als het gaat om cultuur, speelt deze overname wel mee.

Bij cultuur en Shell moet je denken aan de constante. Eens in de tien jaar een grotere reorganisatie en cultuurverandering. Een nieuwe CEO, dat soort momenten. Op het internet staan er nog wat voorbeelden, zoals in 1996:

De reorganisaties en cultuurverandering bij Shell ondermijnen de motivatie van het eigen personeel. ... Herkströter meldde eerder dit jaar al eens dat veel werknemers moeten wennen aan de nieuwe bedrijfscultuur. ,,Ze voelen zich er buitengewoon ongemakkelijk bij", aldus de topman. (1996. bron> digibron)

... en in 2005.

Shell heeft een cultuurschok nodig, zo meent topman Jeroen van der Veer. Een crisis als die van de reserves helpt daarbij. Maar er is ook behoefte aan heldere taal en duidelijke sturing. “Soms raken mensen verstrikt in keuzes en vergeten ze waar het allemaal om draait”. ... Shell moet sneller en professioneler opereren. Daartoe moeten de medewerkers beter en meer samenwerken, zich langer committeren aan één functie en egocentrisme egocentrisme overboord werpen. ‘Enterprise first’, ofwel de blik moet naar buiten worden gericht. Dit alles wordt ondersteund door de nieuwe kernwaarden leadership, accountability en teamwork (LAT). Kortom: een cultuurschok moet het bedrijf weer wakker schudden... Is de reservecrisis volgens u een cultuurprobleem geweest? [vraag aan van der Veer, over kernwaarde integriteit die ten grondslag ligt aan de reserves-problematiek] (MS 2005) AR.

Nu tien jaar later en met de komst van weer een nieuwe CEO mag je je afvragen of het alweer tijd is voor een cultuurverandering.

Als het gaat om cultuur dan blijkt dat het jaarverslag weinig prijsgeeft op dat vlak; een enkele melding geeft wat handvatten:

  • PEOPLE. EMPLOYEE COMMUNICATION AND INVOLVEMENT. We have a culture that embraces diversity and fosters inclusion. [Dit komt ook terug bij het thema  jobs and careers]
  • safety focused culture. [typisch voorbeeld van een industrie waar fouten grote consequenties kunnen hebben] (HR)
  • [DIRECTORS’ REMUNERATION REPORT] Consistency: the remuneration structure for Executive Directors should generally be consistent with that for the Senior Management of Shell. This consistency builds a culture of alignment with Shell’s purpose and a common approach to sharing in Shell’s success (bron: Jaarverslag 2014)
Op de Website.
  • As we develop innovative new ways to meet the world’s growing demand for energy, we’re searching for remarkable people to join us. People who are curious, passionate and excited to explore the ideas and technology that will shape the future
  • We’re a business that values and rewards people with the curiosity and drive to continuously seek out new ways of working. So if that sounds like you, then you’ll find you fit right in.
Op de vraag WHY SHELL, is een duidelijk antwoord dat het bedrijf Talent zoekt. Een grote organisatie als Shell kan de beste talenten uit de markt vissen.
Voorbeelden van innovaties zijn vrij technisch, zoals "We have a track record of world-firsts, from Pearl GTL, the world’s largest gas-to-liquids plant, to Prelude FLNG, the world’s first floating liquefied natural gas platform.... These aren’t just engineering achievements. They are a product of a business that genuinely prizes progress, where you will be constantly encouraged to explore new ways of thinking and working. This same spirit underpins our commitment to your continuous training and development, with excellent learning opportunities available to you at every stage of your career. The value of a global brand

Voorbeeld vacature, Shell Pernis:
kent een enorme diversiteit aan installaties, technologieën, processen en systemen. De complexiteit van nieuwe en bestaande en bovendien sterk geïntegreerde installaties, zorgt voor een zeer interessante technische werkomgeving... Als je bij Shell Pernis werkt krijg je te maken met een mix van theorie en praktijk: de ene dag zul je een ‘root cause’ analyse maken en de volgende dag ben je buiten in het werkveld bezig met bijvoorbeeld compressoren of pompen. Er zijn veel leermogelijkheden en tal van kansen om bij te dragen aan belangrijke verbeteringen. Medewerkers van Shell Pernis hebben grote verantwoordelijkheden waardoor hun beslissingen en daden rechtstreeks van invloed zijn op het bedrijfsresultaat. Je zult samenwerken met mensen in verschillende disciplines binnen een high-tech en non-stop operationele omgeving. Het zal je helpen om je persoonlijk te ontwikkelen omdat je het vertrouwen moet winnen van verschillende betrokkenen als je een groep mensen leidt in een verbeterproject.
Wij bieden een breed scala aan persoonlijke groeimogelijkheden in zowel technische vaardigheden als kansen om je te ontwikkelen in bijvoorbeeld leiderschap. Door de omvang en veelzijdigheid van de productielocatie zijn alle kansen aanwezigheid om een lange en afwisselende loopbaan bij Shell Pernis op te bouwen.... Wil jij graag werken in een dynamische omgeving waar je vanaf de eerste werkdag veel verantwoordelijkheid krijgt en waar je kunt groeien in je carriere? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Shell is volop aanwezig op social media, onder andere via deze Be Yourself video:
https://www.youtube.com/watch?v=qbC4irVmsXU

Of op LInkedin: Shell Careers>  1,400,834 followers

Maar wat nu over de cultuur? In een interview met de nieuwe CEO, ben een leider, lees je door de regels dat leiderschap ontbreekt bij shell. Het blijft een ambtelijke organisatie waar politiek de kern vormt en traditie het proces bepaalt. Shell kan op het vlak van HR bewegen en talent aantrekken in de markt, maar ze blijft afhankelijk van een conservatief concept, wil je werken bij Shell dan heb je een opleiding afgerond. Die professionele insteek daar begint het mee. Nu kan dat misschien ook niet anders bij een bedrijf van rond de honderdduizend medewerkers. Maar diversiteit moet je in dat licht beschouwen: de achtergrond van de Shell-medewerker is misschien globaal, maar ieder nieuw lid past het Shell uniform.

De business leidt de organisatiecultuur. Juist die recent aangekondigde overname van British Gas laat zien hoe de cultuur achter de topmannen aanwaggelt: Shell zegt wel dat ze wil innoveren, maar als de olieprijs even een half jaar daalt komen ze met een meest conservatieve overname. "Gasprijzen fluctueren minder dan olie." Alle initiatieven omtrent schaalbare, duurzame en renewable energy kunnen even in de kast. De toon is namelijk al gezet.

--
6 mei, even later, bericht de FT als eerste over de andere kant van de deal: Wat vinden de ca. 5000 werknemers van BG van de overname... cultuurkloof?

--
Investeringswijzigingen:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?