Liefde is...

We leven in de tijd van de 1-minuut-colleges, zoals DWDD die aanbiedt. Dit keer niet van de historicus, maar van de alom bekende Nederlandse acteur Huub Stapel.
Ik keek vandaag voor het eerst naar Jinek, en dat is na het einde van Pauw en Witteman een verademing. Ze vult het gat dat P&W achterlieten mooi op, en zorgt itt Umberto beter voor evenwicht tussen kennis en amusement. Voor kennis in de vorm van lering en vermaak is altijd ruimte in NL.

Vandaag dus voor 't eerst wel in de herhaling omdat "bvn" niet rechtsstreeks uitzendt. Ik zie de feiten dus vertraagd, maar de boodschap was er niet minder om.

Het begin moest ik missen en keek het laatste stukje Islam-problematiek en jesuifcharlie mee. 
Een man die "veel te vroeg" zijn vrouw verloren had door nalatendheid van de medische wereld vertelde over het proces bij de twee ziekenhuizen en hoe het kwam dat een gezondverklaring een paar maanden later leidde tot de dood.

De overgang naar Huub Stapel was van het ouderwetse niveau van P&W: we kregen geen moment extra om nog even met het verdriet van de weduwnaar mee te leven want daar kwam Huub vertellen over zijn nieuwe liefde en over zijn show mannen en vrouwen van mars en venus.

Het college schoot er ongemerkt tussendoor. Voor ik het wist vertelde Huub over echte liefde "sommigen mensen komen er nooit achter wat liefde is, ... en heel uniek is het wanneer je het twee keer ervaart."

Maar als het twee keer kan, kan het dan niet ook drie keer. Kan je niet honderd keer verliefd worden liefde ervaren in je leven? Jinek zat opeens diep in haar stoel en voelde al aan dat zij misschien zelf over haar liefdesleven moest gaan vertellen. Die ruimte sloot ze netjes af.

In dezelfde paragraaf van de tweede liefde van Huub hoorde ik dat hij 42 jaar getrouwd was geweest alvorens te gaan scheiden. Wow. Inderdaad lijkt het erop dat hij zowel het concept van een zeer langdurige relatie kent als opnieuw verliefd worden.
Terwijl de toeschouwer over dit schijnbaar luchtige onderwerp mocht nadenken gaf Jinek de weduwnaar ruimte om te vertellen over zijn ervaring. Hij haalde er andere planeten bij en vertelde over eenwording met de ander, denkend aan zijn zojuist overleden vrouw...

Zelf schoot me "komt een man bij de dokter" binnen, de ene vrouw sterft en de volgende relatie staat al weer op de stoep. En dat liefdesconcept verslijten we tegenwoordig als literair. Feiten die extremer zijn dan fictie.

Stapelverliefd - ik zal niet de eerste zijn die deze constructie gebruikt - krijgt een nieuwe betekenis. Maar toch geloof ik het verhaal niet helemaal. Huub is een acteur. Die kan een goed verhaal vertellen, maar dat hoeven wij niet te geloven. "sommige mensen worden nooit verliefd... een heel enkele keer gebeurt het twee keer in je leven..."

Nee dat kan je niet serieus nemen. Net zoals de man bij de dokter die nooit meer kan scheiden van zijn tweede relatie "want anders was het toch niet echte liefde." Denk ik dan.

Liefde is niet een thema waar je even vijf minuten college over geeft. Liefde laat zich niet vangen in tien minuten zendtijd. Verliefdheid misschien.

Maar Jinek en Huub zet ons zo wel aan t denken. Want wat is liefde dan? Ik kijk op het internet, en kom.. ja hoor bij wikipedia uit:

Liefde betekent de diepe genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander; soms ook voor een dier, zaak of voorwerp.

... en dan aan het eind van het artikel:

 Haat wordt ook als een vorm van omgekeerde liefde gezien: een negatieve aantrekking op grond van psychologische projectie van de schaduwzijde van iemand op een ander. Ook wordt haat juist als een extreme uiting van liefde gezien: de liefde tot het één uit zich in haat voor het ander. 

Hmmm. Interessante stelling. Past goed bij deze tijd, denk ik dan.

--
PS. Huub liet nog een wat "zorgwekkend" detail ontvallen. Zo zei hij dat hij niet zou wachten op de beschikbaarheid van een specialist. Als hijzelf of een vriend of kennis een specialist nodig heeft, ... "dan regelt hij het even." De wachtrij voor ziekenhuizen geldt dus niet voor VIPs / bekenden. Op zich begrijpelijk, maar toch. Dat we het even weten.

-- 18 april 2023,  What love is, van Carrie Jenkins, filosofe... Boek (nog) niet gelezen:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?