Charlie Hebdo failliet?

Goeie God...

Veel bedrijven overleven de huidige economische crisis niet. Soms zie je dat deze veranderingen niet hebben zien aankomen. Anderen overleven elke crisis. Hoe zal het "Charlie Hebdo" vergaan? Zij krijgt waarschijnlijk steun om te overleven, hoorde ik nu haar belangrijkste medewerkers zijn overleden door de terroristische aanslag gisteren in Parijs.

Het is niet lang geleden dat de Nederlandse media schreven over Spaanse of Ierse "vrijheidsstrijders" bij weer een "nieuwe" bomaanslag. Nu lijken de media unaniem in het bestempelen van de aanslag op Charlie Hebdo gisteren in Parijs als een terroristische daad. Wat is er sinds een aantal jaar veranderd? Moeten we wennen aan het feit dat dit soort aanslagen dichterbij komen en niet meer weg te denken zijn uit de hedendaagse realiteit?

Het zwaartepunt van de berichtgeving gaat over de tekenaars en over vrijheid van meningsuiting en over radicalisering of fundamentalisme en natuurlijk over de Islam. Ook hoorde ik iemand op de radio vertellen over een middeleeuwse daad met moderne middelen.

In een jaaroverzicht over 2014 las ik over de perceptie van veiligheid, met de conclusie dat de huidige tijd niet gewelddadiger is dan vroeger, alleen dat de media veranderd is; door de media worden gewelddadige incidenten en oorlogen "uitvergroot," meen ik te hebben gelezen. (bron...).

Maar het geweld komt nu wel dichterbij. De Spaanse aanslagen vielen nog in de categorie "ver van mijn bed," maar de aanslag in Parijs komt behoorlijk dichtbij. 

Ook door twitter lijkt de verontwaardiging uitvergroot. "Onschuldige cartoonisten vermoord." Maar ook twitter is een jong medium en zal niet kunnen vermijden dat onze aandacht al snel weer ergens anders op gericht zal worden.

Ondertussen is de terrorist de winnaar; deze zorgt dat we door angst voorzichtiger worden met onze mening. Wat is die mening waard wanneer het je leven kan kosten? In de Spaanse maatschappij is de invloed van jarenlang terrorisme voelbaar. Ook al zal de meerderheid een aanslag verwerpen, er kan altijd iemand in de buurt zijn die sympatiseert met de terrorist. De maatschappij van nu vraagt een andere soort held.

De vraag is nu wat er gaat gebeuren met Charlie Hebdo wanneer hun belangrijkste medewerkers zijn overleden. Het bedrijf kan op steun rekenen. Maar een bedrijf dient een doel en voor haar producten moet een markt zijn. Het imago van Charlie is nu onlosmakelijk verbonden met anti-radicale islam. Wie wil daar verder in investeren, gegeven een oorlogsklimaat, want terrorisme is een vorm van illegale oorlogsvoering.

De intellectuele elite kan makkelijk zeggen dat satire elk totalitarisme zal overleven, maar de vraag is in welke vorm. Wie wil er nog voor Charlie Hebdo werken wetende dat je je leven in gevaar brengt om wat voor reden dan ook?  Of nog erger, wie koopt in het openbaar een strip met op de voorpagina een strip van Mohamed die in de wieg ligt met een zevenjarig kind?

Een dergelijke business overleeft waarschijnlijk niet. In de illegaliteit zullen dit soort striptekenaar blijven bestaan, maar de echte markt zal krimpen.

Misschien is dat nog geeneens zo erg. Strips zijn natuurlijk leuk, maar dienen niet altijd een erg onderzoekend publiek. Een beeld zegt meer dan duizend woorden, maar soms moet je goed lezen om de details te begrijpen. En juist om die details gaat het. Om de nuance. Literatuur die je verder aan het denken zet. Niet een strip die voornamelijk je buikgevoel voedt.

Voor mij is het - mede hierdoor - tijd om meer te gaan lezen, misschien te beginnen met "onze" bijbel. Strips blijven natuurlijk leuk, maar kopen doe ik ze meestal niet.

--
Volgende week komt via een andere uitgever het tijdschrift uit onder een speciale oplage van een miljoen exemplaren. Een symbolische actie.

--
Het is nog maar een week of wat geleden dat onderstaande film (Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?) in de bioscopen verschenen. Ik wilde deze graag zien - vol met humor over de multiculturele samenleving in Frankrijk - , maar zag ertegenop omdat hier de films nagesynchroniseerd worden. Maar deze film staat denk ik nu wel een in heel ander daglicht.

-- 21 aug 2022 is de aandacht verlegd naar...:



Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Begraven of cremeren?

Het grootste bordeel van Europa