Ben een leider

"... een jongen uit het dorp Roosendaal die het tot CEO schopt; inspirerend?" Via DFT las ik een interview van Shell door Ben van Beurden, Het interview heeft als titel, realisme en heruitvinding voor de nieuwe energietoekomst.

Ben is scheikundige en uit het interview wordt duidelijk dat deze achtergrond niet helemaal toevallig lijkt voor de nieuwe CEO van Shell. Dat blijkt uit de passage over de verandering in focus:

Looking ahead is always tricky, but there’s a number of things that you can say. Gas will be key and will continue to be. I think that oil will still be a major product in the mix. We’ll possibly be a bit further with gas than oil, the rate is roughly at 50-50 already. I also expect that chemicals will become even more important. Oil products will probably still be prominent by 2030, but possibly a little more specialised. More lubricants and fewer traditional fuels, for example. And I would like to think that in 15 years, after a lot of experimenting, Shell will be involved in one way or another in renewable energy on a greater scale.

Maar wat me het meeste opviel uit het interview was Ben's visie op leiderschap. Ik zie hier opnieuw met zijn achtergrond als scheikundige een directe relatie.
Kort geleden trad in Spanje een politicus terug, die was ook chemicus en vertelde over zijn nieuwe productieve leven en over het verwerken van de verandering. De man ging terug naar de universiteit waar hij scheikunde lesgaf. Als metafoor voor verandering gebruikte hij de scheikundige modellen van fermentatie en (spijs)vertering. Hij ging niet in op de details, maar het ene heeft natuurlijk te maken met verwerken (het slikken van de verandering) de andere met het laten rotten, hopen dat het ooit weggaat.
Dit even ter zijde. Bij Shell spelen ongetwijfeld diverse veranderingen, maar het interview gaat daar niet op in.

In ieder geval niet direct zoals op de vraag hoe Ben van Beurden leiderschap ziet. Of wat de belangrijkste les in leiderschap was:

- The most important lesson is always that when we evaluate a situation properly together there is actually no problem that we cannot solve. It isn’t that we don’t have enough money, that we don’t have the people, or that we don’t have the skills. The problem is often that we don’t fully understand exactly what the problem is. You also need vision, of course, but that’s often exaggerated, overestimated. It really doesn’t all have to be so grand. The most important thing is that a leader can, and must, clarify problems and how they will be approached. 

Wat staat hier precies? Ik lees het nog een keer. En nogmaals.

...

Wanneer ik denk aan problemen binnen organisaties, dan zijn er meestal vier gebieden te onderscheiden:
  • de interactie tussen de diverse experts binnen de organisatie
  • de (veranderende) omgeving van elke expert en uiteindelijk van de gehele organisatie
  • de ondersteuning van oa skills en andere middelen binnen (en buiten) de organisatie
  • de interne oplossing als missie of doelstelling van professionals of voor de organisatie als geheel voor die (veranderende) omgeving.
De CEO van shell heeft het over een probleem-gestuurd leiderschapsmodel. Een voorbeeld van een probleem is dat duurzame energie vanuit de omgeving gevraagd wordt en dat Shell daar op moet inspelen. Een probleem van zonne-energie (herinner ik me) is dat Shell dat niet schaalbaar en (dus) commercieel kan exploiteren. Experts bedenken visies en die zijn handig meent Ben, maar daar zit ook niet het probleem. Een visie is snel geschetst. Het probleem is misschien dat verschillende experts in verschillende visies denken. "People are paying more attention to whether plans are realistic enough," staat verder in het interview. Het probleem van een goede balans vinden tussen korte termijn investeringen en opbrengst. Visies die in stappen bereikbaar zijn, zou je een manager / leider kunnen horen zeggen.
Of, het probleem dat... that everyone in the organisation knows how he or she contributes to our operating results. That way of thinking and working has not become completely embedded yet, we still have work to do in that area staat in het interview te lezen.

Al met al een interessante stelling, die nauwelijks te weerleggen is. Het is ook maar een interview. Zelf vraag ik me af of Shell nog geconfronteerd zou kunnen worden met een cultuurprobleem, en of dit leiderschapsidee dan helpt.

 --
Oh ja, ik vergeet haast te melden al staat dit natuurlijk al lang in de reguliere media dat Ben vertelt over een lagere olieprijs en het effect op de business; Shell rekent met 90 dollar en een prijs die voor langere tijd lager noteert zal wel degelijk voor negatieve effecten zorgen.
Beleggers weten dit allang en dat de DFT nu het artikel naar voren haalt is misschien aardig voor de particuliere investeerder, die meestal achter de feiten aanloopt.

Zou het niet zo zijn dat Ben met dit interview al lang weet dat de investeringen en kosten teruggedraaid moeten worden en dat hij hier de medewerkers alvast op voorbereid?  Dat zou dan alvast een probleem minder zijn.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?