Verandering Griekse cultuur?

Eén van de kritieken op de nieuwe regering is het lage percentage vrouwen in het nieuwe Griekse parlement en / of het ontbreken van vrouwelijke ministers. In Griekenland heerst nog een traditionele macho-cultuur. Het overzicht laat netjes zien hoe het met de vrouwenparticipatie is in de economie; Griekenland onder de 20% , net als in Rusland, maar ongeveer de helft van de rest van Europa. Dat had een aardig EU-selectiecriterium kunnen zijn: geen enkel EU-land heeft een percentage onder de 25%.

In 2010... schrijft de ny times over de female factor, die aangeeft dat het BBP een bepaald percentage toeneemt met de toename van het percentages werkende vrouwen in een economie.

 The first thing Ms. Stratigaki did when she was appointed last November was translate Mr. Zapatero’s gender equality laws into Greek and distribute them in government circles. “It might be difficult to turn Greece into Sweden — at least right away,” she remarked. “But maybe we can start by becoming a little more Spanish.” (bron: nytimes, counting the cost of machismo)

Sinds 2010 lijkt er op dat vlak niets gebeurd dus.

Een film... gebaseerd op het boek 'Loaded' van Christos Tsiclkas.  'Head On'  handelt impliciet ook over de Griekse cultuur. De Griekse machocultuur zorgt voor en probleem; afwijkend gedrag wordt niet geaccepteerd. Je kunt maar beter trouwen, dan kan je altijd nog doen waar je zin in hebt. ... (bron).

We schrijven nu anno 2015, binnen een dag na de Griekse verkiezingen is er een nieuwe regering. "Progressief." Maar een simpele blik maakt duidelijk dat er qua cultuurverandering geen nieuws te verwachten is uit Griekenland.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?