Ode aan de keeper

Het productieve leven van de goalkeeper staat loodrecht op dat van de aanvaller; de aanvaller strijkt met de eer wanneer deze scoort, de keeper die een bal pareert krijgt echter nauwelijks eer, behalve in het geval van penalties. 

Het vermijden van verlies staat niet gelijk met het behalen van winst.

In dit WK vallen minimaal drie goalkeepers op. Als eerste moest Iker Casillas een verlies incasseren dat boven het team uitstijgt. De doelman was een paar keer verantwoordelijk voor een doelpunt van de tegenpartij. Hij was niet in vorm, werd gezegd. Wie het verhaal van Iker wat langer gevolgd heeft moest merken dat het met de keeper al langere tijd moeizaam ging. Met de coach Mourinho kwam er een kentering in het succes van de ooit beste keeper ter wereld. Mourinho wisselde - toen hij nog Real Madrid coachste - het icoon voor de onbekende Diego López en langzaam begon Casillas - wanneer hij wel weer opgesteld werd - slechter te spelen. Het zelfvertrouwen van een keeper kan een behoorlijke deuk krijgen en juist dat zelfvertrouwen is nog belangrijker dan voor andere spelers.

Wie ook straalde van zelfvertrouwen was de Duitse keeper Neuer. "Manuel" trad vaak op de voorgrond met de stijl van een aanvaller, in plaats van die van een keeper. Hij kwam uit zijn doel en nam extra risico en tracteerde het publiek op een performance die je eerder verwacht van een aanvaller. De ene keeper is duidelijk de andere niet. Functioneel doen ze hetzelfde, maar de stijl - meer aanvallend, of meer verdedigend, verschilt per professional.

Nederland had ook een primeur. Het verhaal was dat van Gaal "stiekem" een keeper liet trainen op penalties en deze troef - Tim Krul - kwam een minuut voor het einde van de verlenging in het veld. Niet alleen van Gaal nam extra risico, maar de keeper in kwestie zelf ook. Het viel goed uit. En dan kan een keeper opeens tot een echte held promoveren. Niet zeldzaam, maar wel uitzonderlijk.

--
Vandaag krijgt het "drama" Iker Casillas zijn hoogtepunt; hij moest geheel verlaten door zijn teamgenoten en door de leiding van Real Madrid afscheid nemen op weg naar Oporto. Real Madrid geeft blijk van een stel laffaards te zijn door de Keeper zo'n schaamteloze performance in de voeten te schuiven...

--

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?