Vijfsterren voetbal

Dit jaar - WK 2014 - voor het eerst (?), sterren op de shirts van de teams die al eerder een WK-titel hebben gehaald, zoals de kwartfinalisten: Brazilië (5), ArgentiniË (2), Duitsland (3) en Nederland (.).

Dat zou verboden moeten zijn, want het is een soort discriminatie. Het voetbalteam met vijf sterren kan namelijk extra imponeren en kan de tegenstander intimideren met haar status.

De andere kant van het verhaal is, te vergelijken met het leven binnen organsiaties, is dat een status nietszeggend is. Een senior verkoper die alle verkoopsterren heeft gehaald kan in het nieuwe jaar nog zo ineffectief zijn.

Ook garandeert het niets, wat wel blijkt bij Duitsland-Brazilië waar de laatste zeven doelpunten moest incasseren. Ondanks de vijf sterren.

Het mooiste zou natuurlijk zijn, symbolisch vooral ook, dat het team zonder sterren wereldkampioen wordt. Status op zich brengt geen overwinning, daar moet je elke wedstrijd weer voor vechten.  Dat zou het motto van dit WK
kunnen worden.

---
Wat ook te maken heeft met status is "Wie er het laatste de kleedkamer uit komt," vandaag in de semi-finale heeft Robin geen zin om op Robben te wachten en loopt alvast richting het veld. Status is niet belangrijk, maar statusverschillen bepalen de cultuur en cohesie binnen de groep. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?