EÉN verloskundig systeem

Eén verloskundig systeem, klinkt als en lijkt op een vergelijkbaar initiatief: het EPD, dat zodra het er is, alle problemen oplost, alle communicatieproblemen. In theorie.
In de praktijk blijken systemen op cruciale momenten niet te werken, omdat de gebruikers zich niet aan de regels houden, of de regels niet te kennen, of...

Het 1e-2e-lijns systeem tussen huisarts en specialist in het ziekenhuis is ook een systeem, net als het vergelijkbare systeem tussen verloskundige en specialist (gynaecoloog). Waarom de communicatie huisarts-specialist wel werkt en verloskundige-gynaecoloog niet, lijkt me te liggen aan het verschil in opleiding. de verloskundige is geen arts en daar kan een echte arts (gynaecoloog) moeite mee hebben. GEld speelt hier geen rol;  de uitzonderingssituaties zijn relatief onbelangrijk voor het inkomen van de verloskundige. Hier gaat het om eerder om (markt)macht.

...
Maar, bij veranderingen gaat het om momentum. De emmer kan langzaam voldruppelen en dan opeens is er een "kantelpunt." De kracht van het tijdsbeeld is daarbij niet onbelangrijk. Men wil van het thuisbevallen af, klinkt op de achtergrond. Opeens lees ik nu, een paar dagen later: "Niet meer thuis bevallen in regio Oss." Een veelzeggende krantenkop.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?