Productiviteitsprofiel van een Journalist

... maar ik zit in de journalistiek om de waarheid niet uit de weg te gaan. Een goeie journalist houdt geen vriend over. Da's het vak.

jortkelder...wat_is_er_mis_met_de_waarheid

Bovenstaande stelling is misschien wel aardig als aanvang, maar lang niet voldoende om zicht te krijgen op een productiviteitsprofiel van een journalist.

 In de krant El Pais stond een ander aanknopingspunt - een one-liner - te lezen, afkomstig van journalist Jim Hoagland die meent dat “journalistiek de enige vorm van verhalen vertellen is waar et mogelijk is om het eind weg te laten." (bron: El Pais) In het artikel licht de schrijver deze stelling toe aan de hand van voorbeelden waar kranten vele verhalen beginnen, maar waar even zo vaak het einde open blijft of anders afloopt dan wat de lezer als einde voorgeschoteld heeft gekregen.

Een belangrijk onderdeel van de productiviteit van de journalist is dus het begin maken van nieuws, zonder het commitment om het verhaal daadwerkelijk te eindigen. Soms omdat het niet kan, soms omdat de tijd voorschrijt en nieuwe journalisten - ingehaald door de tijdgeest - zich storten op nieuwe verhalen.

Denk zelf eens aan hoe het nu op Haïti gaat; terwijl er destijds zoveel aandacht was voor het nieuws, staat het land niet meer op de priotiteitenlijst van de journalisten.

Deze nadruk voor wat er NU leeft delen de journalisten met een andere productieve bloedgroep: de politici.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?