Stijl ten top

"Toch niet weer hè, ze heeft al zoveel aandacht gekregen met die baard." Toch is de winnaar / winnares van het Eurovision songfestival het perfecte voorbeeld van hoe stijl en productiviteit meer of minder bij elkaar passen. In dit geval is het een perfecte match; een artiest (productiviteit) heeft iets uitzonderlijks nodig aan het uiterlijk of aan haar uitstraling (stijl).
De situatie is als volgt: een  vrouw die een gendertransformatie ondergaan heeft en die een baard laat staan als ... symbool van verandering of welk thema die verschijning ook mag hebben ... treedt op als artiest, waar deze vorm veel aandacht trekt.

Stel even wat andere voorbeelden, in plaats van artiest, is de persoon in kwestie:
Als advocaat. Hoe goed zou de unieke verschijning passen bij haar rol als advocaat?
Nog duidelijker wordt de combinatie als rechter. Hoe goed past de combinatie dan; een transgender die rechtsprakelijke beslissingen neemt? De rol als rechter is neutraal, en de uitzonderlijke vorm van vrouw + baard stoort bij de neutraliteit van de rol als rechter. Het leidt af en het stelt de neutraliteit van de rechter ter discussie.

Maar bij een artiest past de uitzonderlijke combinatie perfect. Een artiest heeft aandacht nodig en de vorm (stijl) is een manier om die aandacht te vragen.

Wat gisteren duidelijk werd is dat de aandacht massaal is geweest. De aandacht voor haar uiterlijk is zo bijzonder groot geweest dat een neutrale vraag gerechtigd is: heeft die aandacht voor de vorm niet de functie van zanger (artiest) overschaduwd? Of, anders gesteld, zou ze zonder baard ook gewonnen hebben?

Ik denk van niet. Voor de korte termijn werkt die aandacht goed, maar op de lange termijn zal een artiest toch vooral beoordeeld worden - door het rechtelijke publiek - op de inhoud. En die valt dan op den duur tegen. Vooral wanneer je de muziek hoort en niet de vrouw ziet. Hoe bijzonder is het dan nog?

-- nov 2023. Conchita Wurst is de artiestennaam van Tom Neuwirth. Zou zijn en haar optreden en het songfestival van 2014 mede-motief zijn geweest voor anderen om (ook) transgendermogelijkheden te onderzoeken en uit te voeren? 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?