De professionele cyclus

Een productieve cyclus ... begint bij een willekeurig vertrekpunt in iemands productieve leven. Meestal is dat het moment waarop de professional de markt betreedt. Het moment waarop – het tijdsbeeld – en de locatie of omgeving zijn daarbij sterk van belang. Het tijdsbeeld nu is anders dan tijdens de hoogtij-jaren negentig. Ook is de omgeving van de financiĆ«le wereld toen anders dan die van nu, maar ook van andere omgevingen, zoals de olieindustrie of de ict-wereld. Iemand die zijn carriere begint als acteur heeft te maken met hele andere facetten terwijl het concept productiviteit niet of nauwelijks verschilt.

Daarmee begint de twee fase in de cyclus; zijn rol van dat moment, wat hij precies doet. De acteur doet logischerwijs iets anders dan een financieel adviseur, al liggen de verschillen op het vlak van productieve rollen dichter bij elkaar dan je zou denken. De acteur heeft net zoveel rekening te houden met zijn publiek als de adviseur, maar de stijl van beiden veschilt. De adviseur heeft uit monde van zijn functie een serieuze houding nodig, terwijl de acteur zijn stijl kan laten varieeren.
Behalve de zeer specifieke adviseurs – zoals de expert of goeroe – die het zich wel kunnen veroorloven om een ludieke stijl tentoon te spreiden.

Juist die stijl is het volgende onderdeel. Afhankelijk van een productieve rol zal een bepaalde stijl het beste passen. Het verbeteren van productiviteit kan iemand bereiken door deze stijl te verfijnen. Twee verschillende adviseurs kunnen elk een eigen stijl uitdragen, maar de verschillen zijn begrenst door de rol die ze uitvoeren (en door organisatie die extra criteria kan opleggen; een grote organisatie vraagt meestal formeler gedrag dan een kleine organisatie).

Het laatste onderdeel van de professionele cyclus bestaat uit het dilemma van verbeteren versus veranderen. De adviseur kan werken aan zijn stijl en zijn rol zo goed mogelijk uitvoeren, maar toch komt hij soms niet verder. Er ontbreekt iets, bijvoorbeeld dat hij na vijftien jaar advies toe is aan iets heel anders. Terwijl andere adviseurs graag nog in dezelfde rol door adviseren; vijftien, twintig of vijfentwintig jaar. Die grens ligt voor iedereen anders. Voor voetballers ligt dit patroon eenvoudiger. Na een aantal jaren topsport is de houdbaarheid van hun rol verlopen. Zij vormen het perfecte voorbeeld voor verandering van rol. Meestal transformeert de voetballer zich na zijn productieve leven als coach, waardoor zijn professionele cyclus opnieuw begint.

(in concept, ter review: de biografie van een succesvolle professional)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?