Barnsteenzuur

CSM en BASF breiden samenwerking uit
Purac, de melkzuurdivisie van CSM, breidt de samenwerking met het Duitse chemieconcern BASF op het gebied van biologisch barnsteenzuur uit. Dat maakten beide bedrijven maandag bekend.
BASF en Purac doen sinds eind 2009 samen onderzoek naar de productie van biologisch barnsteenzuur en zijn nu van plan een joint venture op te richten voor de productie ervan. Die moet uiterlijk in 2013 de eerste commerciële producent zijn van het zuur. De productie gaat plaatsvinden in de fabrieken van Purac in Barcelona. BASF en CSM zijn er naar eigen zeggen in geslaagd een duurzame en zeer efficiënte productiemethode te ontwikkelen voor het barnsteenzuur. Beide bedrijven verwachten dat de vraag naar dat product in de komende jaren sterk toeneemt.

In het jaarverslag over 2009 staat het initiatief vermeld, er was toen echter nog geen joint venture.
Regarding other applications Purac signed new partnerships with reputable parties, including BASF to drive the development of natural and sustainable succinic acid (CSM Jaarverslag 2009)

Grappig is dat de concurrent van BASF, DSM de stof eveneens produceert:
DSM en de Franse onderneming Roquette, producent van zetmeel en afgeleide producten, maken bekend dat zij hun krachten hebben gebundeld om gezamenlijk te werken aan de implementatie en commercialisatie van de productie van barnsteenzuur op basis van biologische en dus hernieuwbare grondstoffen met behulp van fermentatie. Dit biedt – naast andere toepassingen – mogelijkheden voor de productie van hoogwaardige materialen op biologische basis. Eind 2009 zal in Lestrem (Frankrijk) een demonstratiefabriek operationeel zijn (DSM JV 2008).


DSM was dit proces een stap voor lijkt het. Bedrijven veranderen voortdurend. In dit geval leidt de overname van een Spaanse bedrijf Purac door CSM tot een samenwerking met BASF en niet met de logische keuze DSM.

En dan is dus opeens barnsteenzuur een belangrijk ingrediënt. Doet denken aan de opkomst van Gist (Brocades). Voor niet wetenschappers is deze ontwikkeling van onderzoek en commercieel gebruik van dit soort zuren en additieven moeilijk in te schatten.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?