HPV in (globaal) perspectief

Als iets een case is voor hoe verschillende culturen met een soortgelijk probleem om gaan dan is het wel de vaccinatie tegen HPV. In Spanje zijn er gevallen bekend waar de vaccinatie bijwerking ontstonden die in twee gevallen tot de dood van de patiƫnt hebben geleid. Miljoenen vaccinaties gingen hieraan vooraf en probleemloos, toch in 50.000 gevallen waren er bijwerkingen.
In Spanje is na een discussie de vaccinatie gestart.

In Nederland is er nu ook een discussie. En altijd - net als bij economie en beleggen - is er wel iemand met een afwijkende visie, als je dan ook nog een pakkende titel hebt voor een boek...

Ik weet het nog niet...

En dan is er nog een wereldwijde organisatie, die zou toch moeten kunnen adviseren. Maar ook hier, is het probleem wie heeft autoriteit: centraal of de locale instanties.

27 maart 2009:
Trouw schrijft: Tot nu toe heeft een meerderheid van de meisjes die voor vaccinatie in aanmerking kwamen, de oproep naast zich neergelegd. Waar komt dit verzet vandaan?
De titel zegt genoeg: Nee tegen prik, nee tegen gezag.

Op 3 april 2009 lijkt er een tegenoffensief te komen van de huisartsen:
AMSTERDAM - Vrijwel alle huisartsen vinden een prik tegen baarmoederhalskanker veilig en nuttig. Uit een peiling onder duizend artsen concludeert de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dat 98 procent een positief advies geeft.
Acht op de tien huisartsen zouden, indien zij een dochter van 12 jaar hadden, hun eigen kind laten inenten. Dat betekent niet dat de rest dit niet zou doen.
"Twee procent zou het niet doen, de rest zou het bijvoorbeeld eerst uitleggen aan zijn eigen dochter en de beslissing met een positief advies aan haar overlaten", licht een woordvoerder van de LHV toe.
(
Nu.nl)

8 april:
Een aardige blogpost over dit onderwerp:
Hoe speel je in op de hype rond baarmoederhalskanker? Nou, gewoon door met een clubje gynaecologen een stichting op te richten en via het internet een HPV-thuistest aan te bieden voor ‘slechts’ 98 euro. Hoor je de kassa al rinkelen?
http://gezondheid.blog.nl/actualiteiten/2009/04/08/gynaecologen-maken-misbruik-van-hype-rond-baarmoederhalskanker

28 mei (Volkskrant):
Artsen weigeren te prikken tegen kanker. Van onze verslaggever Peter de Graaf (26 mei 2009 21:35, bijgewerkt op 21:37)
DEN BOSCH - Het toch al niet erg succesvolle rijksvaccinatieprogramma tegen baarmoederhalskanker heeft er een probleempje bij.
Enkele GGD-artsen weigeren om principiƫle redenen mee te doen aan het rijksvaccinatieprogramma tegen baarmoederhalskanker. Ze twijfelen vooral aan het nut van de inentingen, omdat de effecten op langere termijn nog onbekend zijn.


3 maart 2010:
GSK ovetreedt reclameregels bij promotie Cervarix. Nieuws van: MedNet Farmaceut GSK heeft een aantal reclameregels overtreden bij de promotie van het HPV-vaccin Cervarix. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport, dat gisteren openbaar werd. GSK is het hier niet meer eens en vindt dat het bedrijf binnen de regels van de Geneesmiddelenwet heeft geopereerd. 26 feb 2010

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?