Penalties

Op dezelfde dag (Europese tijdzone) zijn er twee voetbalfinales. Argentinië tegen Brazilië en Italië tegen Engeland. Van de eerste partij hoor ik dat er echt gevoetbald werd. Niet al dat penalty-werk zoals bij de Europacup. Hoeveel wedstrijden eindigden niet met penalties?

Is het europese voetbal een uiting van hoe de cultuur erbij staat, dat men geen risico meer durft te nemen, en dan maar wacht op strafschoppen?

Maar dat was misschien ook wel het mooie van dit toernooi. Penalties. 

De laatste penalties won Italie, om het simpele feit dat de Italiaanse spelers minder mis schoten dan de thuisspelers. 

Wat is er zo mooi aan penalties? Het is opeens geen teamsport meer. Dit is een man-tegen-man-combat, geen dubbelspel maar een enkeltje zoals bij tennis.

Maar het leuke aan penalties vind ik ook dat het hier echt om emotie en zelfvertrouwen gaat. Je kan miljoenen verdienen, maar houd je daarmee ook je zenuwen onder controle. Het zijn opeens geen topvoetballers meer, maar gewone mensen.

Zo lijkt het even. Of de echte kwaliteit komt pas bij de penalties boven water? 

Ook bijzonder. Bijna alle supporters waren voor Italie en tegen Engeland. Of komt dat doordat ik enkel sociale media heb gevolgd?

-- 10 dec 2022

Nederland verlies van Argentinie door de penalties. Ik denk dat wat hier speelt is dat de architectuurkeuze van de coach, de penalties niet geholpen hebben. Van Gaal kiest in een goede traditie voor vernieuwing boven behoud, dus jonge, relatief onervaren spelers met een innovatief spel. Voor penalties is precies het tegenovergestelde nodig: ervaring, ervaring en ervaring. En .. heel veel zelfvertrouwen. 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?