De woningmarkt (1)

Dat hele idee van Café Weltschmerz heb ik nog niet zo goed door. Maar ik zag toch een irritant interview, dat wil je niet weten. Dat alles omdat ik zocht naar Hugo Priemus. 

"Die," had ik niet lang voor het bekijken van het interview gespot in een klein maar toch niet onbelangrijk werkje: De Canon van de Economie. Daarin schrijft de woningmarktexpert samen met een collega-econoom over vastgoedeconomie. Of concreter: de woningmarkt.

In de inleiding van dat stuk gaat het over Nicolaas Pierson,  die "Haagse woningmarkthervormer, die in 1893 als minister-president verantwoordelijk was voor de invoering van de hypotheekrenteaftrek en het huurwaardeforfait. en het was ook in zijn kabinet dat de woningwet (1901) werd ingevoerd en daarmee woningcorporaties publiekelijk ingekaderd werden als toegelaten instellingen."

Deze twee pijlers van de Nederlandse woningmarkt (de eerder genoemde progressieve hypotheekrenteaftrek en het grootschalig corporatiebestel) zijn "vooral aan hem te danken."

De Canon behandelt vervolgens negen woningmarkt inzichten. De prijs van de woning, wordt o.a. bepaald door het aantal banen dat vanuit de woning kan worden bereikt binnen een half uur reizen. En demonstreert daarmee de afhankelijkheid van de arbeidsmarkt en de woningmarkt, als ook de verwevenheid van woningvoorraad en infrastructuur.

De dynamiek van de huizenprijzen - nu we toch bezig zijn - lijkt op een varkenscyclus, waar er een building en housing cyclus te onderscheiden valt met periodes van vraag- en aanbodoverschot. De woningmarkt (inzicht drie) is een voorraadmarkt. Een woning gaat gemiddeld 120 jaar mee en de invloed van de  historisch geproduceerde voorraad op het totale woningaanbod is kolossaal. Hierdoor reageert het aanbod zeer traag op veranderingen in de vraag.

Dan is er een residuele-grondwaardetheorie, er is een specifiek inzicht over woningvraag en woningbehoefte (Nederland heeft een sociaal woonrecht inde Grondwet geformuleerd). Dan zijn er veel relaties met eigenwoningbezit en economische groei, o.a. omdat stijgende huizenprijzen de consumptie kan aanjagen. Eigenwoningmarkt en huurwoningmarkt (7) of stimuleren van eigenwoningbezit (8) en de kostprijs van het wonen (9) zijn de laatste drie inzichten.

Deze Canon werd oorspronkelijk als een feuilleton uitgegeven en later gebundeld voor het honderdjarig-bestaan van ESB.  

En toen begon ik verder te zoeken naar de achtergrond van deze econoom, die erg interessant is, de professional is namelijk vooral bouwkundig ingenieur (Delft) van oorsprong.

...




Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?