De rijkste man in Babylon

De vorm past hier perfect bij de inhoud. The richest man in Babylon, is een boek uit 1922 van schrijver George Clason en is bedoeld als een soort vermogensadvies: hoe word ik rijk? Die eenvoudige vraag kan je op zoveel manieren beantwoorden, want de voorbeelden zijn oneindig. Kijk maar om je heen.
Dat is precies wat de schrijver heeft gedaan, alleen dan niet in zijn hedendaagse maatschappij, maar dan in die van het voormalige Babylon.

Zo begint het verhaal met een wagenbouwer die zit te mijmeren in de tuin van zijn huis over een droom die hij had om veel geld te hebben. Hij vertelt dit aan zijn vriend en samen gaan ze op zoek naar iemand die echt rijk is. Hij Arkad vertelt hun dat rijkdom begint met een eenvoudige truc, namelijk het reserveren van tien procent van je inkomen. "Zet opzij iets dat je niet nodig hebt," en wanneer hij dit advies volgt merkt de wagenbouwer dat hij aan het eind van het jaar een kleine som geld heeft overgehouden. En zo moeilijk was het niet.
Het rijke Babylon ontmoet een periode van tegenspoed en de wijsheid van Arkad wordt gevraagd door de koning die hoopt dat de rijkdom terugkeert. Arkad geeft hiertoe zeven adviezen Seven cures for a lean purse.

Wat dit boek bijzonder maakt is haar tijdloze karakter, want veel van de hedendaagse thema's zijn terug te vinden in dit werk. Bijvoorbeeld dat over kennis management. Zoals het feit dat je moet leren om te weten hoe je geld moet verdienen, en dat deze kennisdrang nooit stopt want altijd is er een nieuw onderwerp dat je moet leren. De wereld verandert voortdurend. "Ook is het belangrijk om te weten welke kennis je ontbreekt," is een van de andere adviezen. Want velen gaan rusten en genieten van het uitzicht als ze eenmaal rijk zijn, maar komen dan in de problemen omdat hun oude kennis niet meer toereikend is. Begin met kleine stapje.

Wanneer je deze samenvatting leest denk je, "ja dat weet ik wel." Maar juist de tijdreis naar de oudheid maakt het interessant, want ook toen al was er de scepticus die zei, "ja maar als iedereen deze adviezen zou opvolgen dan zou iedereen rijk zijn, en dat is niet zo" in dat soort termen. Maar niet iedereen doet dit. niet iedereen leest alles en leert van iedereen om echt te willen.

Dat is misschien dan toch waar het mee begint. "Geluk moet je niet verwarren met toeval," is een ander advies. Toeval is dat je vijftig euro vindt op straat, geluk is dat je na hard werken een kans ziet waar je helemaal klaar voor bent omdat je hard gewerkt hebt. Dat harde werken loont zich op den duur.
Met alleen de droom - aan het begin van het verhaal - kom je er dus niet. Maar het begint er wel mee. Met dromen over een toekomst. Maar rijk worden is toch ook gewoon hard werken. En dat is van alle tijden.

--
2018/08/hard-nodig-een-gesprek-met-de-duivel

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?