Kwaad Bloed

Bad Blood, is een boek van John Carreyrou, een journalist bij de Wall Street Journal Bad Blood is net als bij onze taal een uitdrukking, die je kan vertalen met Kwaad Bloed: en betekent iemand of mensen boos maken. Die literaire toevoeging geeft richting aan het verhaal, maar er is ook nog een letterlijke betekenis: slecht bloed.
Een Spoiler-alert is eigenlijk niet nodig.
Het is echt een verhaal. Bad Blood gaat over een typische Silicon Valley (SV) mentaliteit: die van snel een product in de markt willen zetten om daar heel veel geld mee te kunnen verdienen. In dit geval gaat het om ondernemer Elizabeth Holmes, iemand uit een milieu van ondernemers, o.a. haar grootvader die haar plaats in een van de betere universiteiten in de buurt van SV, Stanford, opgeeft om zich op full time ondernemen te richten. Haar vader had gehoopt dat ze ooit een PhD zou gaan halen in Chemical Engineering, maar zij wilde geen status maar geld. Rijk worden. En snel.
Ze is lang genoeg om de universiteit om contacten te motiveren voor haar plan, waaronder Channing Robertson en Shaunak Roy, deze laatste als de echte Phd'er die het plan moet uitwerken, de eerste als high profile executive om het plan geloofwaardig te maken.

Holmes wil een tweede Steve Jobs worden (hoofdstuk twee: Apple Envy), en doet er alles aan om daarin te slagen, maar ondanks dat ze bijna op alle fronten slaagt, faalt haar onderneming (Theranos) en dat is achteraf iets wat je op voorhand had kunnen inschatten: het verhaal is te goed om waar te zijn.
De ingrediĆ«nten zijn dat het gaat om een bio- technische-, chemische- of biomedische startup waar de eisen hoger liggen dan bij elke andere startup-sector. In de biotech zijn de CEO's altijd echt afgestudeerde artsen of farmaceuten, en nooit zoals in andere sectoren academici die eerder afhaken om hun bedrijf te beginnen. Dat heeft denk ik te maken met het feit dat de risico's op succes in die gezondheidssector veel hoger liggen. Holmes was op dit vlak dus te reckless / roekeloos. En niet alleen daar. 

Het begon met een idee. Ze was zelf allergisch voor medische naalden en wilde een apparaat op de markt brengen dat bloedsamples via een miniem apparaat kon afnemen en via een ander even handzaam apparaat kon testen. Dit idee zou de hele gezondheidssector op zijn kop zetten, want nu moeten analyses via ingewikkelde laboratoriumtesten verlopen, hetgeen tijd en geld kost.
Haar idee was om meer dan 100 bloedtesten te kunnen doen, via de afname van een minieme bloedprik. Gaande weg blijkt dat dit niet mogelijk is. De schaal is te klein of het aantal testen is te groot. Maar als ondernemer met een never give up mentaliteit laat je dat echte detail tot het laatste buiten de transparantie. Via ingewikkelde procedures kiest Holmes ervoor om het product steeds meer te vermarkten en te verkopen aan investeerder (die het nieuwe Apple aan de horizon zien opbloeien) terwijl de technische details niet opgelost kunnen worden. Naarmate de tijd verstrekt zoekt ze oplossingen om in plaats van de test zelf te doen, deze toch via de traditionele laboratoria te sluizen zonder dat de klanten dit in de gaten hebben.

Dan komt van de zijde van de organisatie opstand tegen deze vorm van "werken" en mensen nemen ontslag. De turnoverrate was al enorm omdat Holmes als een echte slavendrijver te werk ging, maar wanneer ingenieurs er meer en meer achter komen dat de goede bedoelingen verdwijnen nemen ze afscheid. Holmes komt uiteindelijk (op het hoogtepunt heeft het bedrijf 800 mensen in dienst) met de recrutering van professionals uit India, die wel zullen zwijgen over fraude omdat ze anders hun verblijfsvergunning kunnen verliezen. De loyaliteit wordt tot het einde afgedwongen.

Maar wat niet kan, kan niet en uiteindelijk valt het doek voor de onderneemster Holmes. Hoe dit zo kun gebeuren heeft alles te maken met de cultuur van Silicon Valley: fake-it-until-you-make-it. Veel bedrijven werken zo, door prototypes te verkopen aan investeerders en om daarmee al vast aan de slag te gaan. Totdat blijkt dat het echt niet mogelijk is.

Vreemd genoeg is dit verhaal nog niet zo lang geleden afgelopen. En dat het een verhaal is dat gretig aftrek vindt wordt duidelijk door de verfilming van het verhaal. Jennifer Lawrence is in het voorjaar van 2019 te zien als de personificatie van Elizabeth Holmes.

--

--
april 2019, Er is nu ook een documentaire over Theranos op HBO.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?