Onze Vogel

de Vara (vroegevogels.vara.nl) verschijnt als een van de eerste als ik zoek op de nationale vogel verkiezing. "Vrijwel alle landen in de wereld hebben een Nationale Vogel. Alleen Nederland nog niet. Vroege Vogels vindt dat daar verandering in moet komen. Daarom organiseren wij de Verkiezing van de Nationale Vogel in samenwerking met Vogelbescherming Nederland."

Ik doe graag mee, door bv te stemmen, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Ik vond op de TV (Pauw) een aantal ludieke voorstellen, Nico Dijkshoorn met de merel, hij is een van de ambassadeurs van dit project maar wat hij op de TV vertelde staat niet online, "het is een kleurloze vogel, dat past wel bij de Nederlander..."
Maar, roodborstje, koolmees, huismus, of de reiger? dat kan ook.

Ik weet zeker dat wanneer de verkiezing is geweest, bijna iedereen zo iets heeft van "is die het nou geworden,..." en dan zijn we weer terug bij af.

Want waarom doen we dit NU precies? Het heeft natuurlijk alles te maken - buiten wat publicitaire aandachttrekkerij - met de Nederlandse / Europese identiteitscrisis. Er stromen duizenden vreemdelingen ons land binnen, en we hebben ons recente verleden met die eerdere instroom nog niet kunnen verwerken. Naarmate de toestroom van buitenlanders toeneemt, neemt ons nationale gevoel van eigenwaarde evenredig af. Deze culturele uitdaging komt dus echt ongelegen. Vroeger toen we gastarbeiders nodig hadden was dat wel anders, dat was ten tijde van economische, sociale en culturele groei.

En in die context is het dan gezellig om even na te denken over de nationale vogel. Dan weten we van al die andere nieuwkomers dat het echte vreemde vogels zijn.

--
Uitslag:
Van alle grutto's broedt 85% in Nederland. Ons typische polderlandschap leent zich bij uitstek voor de grutto. 'De grutto is daarom terecht de Nationale Vogel’, zegt Kees de Pater van Vogelbescherming Nederland. 'Nergens broeden zoveel grutto’s als in ons land. Zelfs binnen de stadsgrenzen van Amsterdam broeden meer grutto’s dan in heel Groot-BrittanniĆ« en Frankrijk samen.' (Vara)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?