Tijd voor mindfulness

Meditatie is een tijdloos onderwerp, waar mindfulness is afgeleide van is. Mindfulness bestaat al lange tijd, als ik op wikipedia kijk dan blijkt de ontspanningsmethode een boeddhistische achtergrond te hebben en sinds enige jaren wordt het ook als methode gebruikt voor personal improvement.

Dat is volgens mij geen toeval.

Vlak voor de crisis, in de periode 2005 tot 2007 was een onderwerp als eerder-stoppen-met-werken actueel. Zo heeft elk thema wel een tijd waarin het beste gedijt. Leisure-s thema's zoals eerder-stoppen zijn duidelijk pro-cyclisch, mindfulness is anticyclisch. Tijdens een depressie of recessie zal men logischerwijs meer aandacht hebben voor een thema als meditatie, spiritualiteit (religieuze flow) en interne zoektochten, terwijl bij hoogconjunctuur men meer open staat voor (verre) reizen, sabbaticals en dat soort zaken, zeg maar de externe ontwikkelingen.

De logica is dat de externe omgeving, meestal geleid door een economische context, ons psychologisch stuurt. Dit is een ander voorbeeld hoe de micro (psychologie) gestuurd wordt door de macro (cultuur).

Normaal gesproken heeft psychologie niets of weinig met cultuur te maken. Wanneer ik me wil ontwikkelen dan staat niemand vanuit mijn omgeving me in de weg. Maar het feit dat opeens iedereen aan yoga of meditatie wil doen heeft natuurlijk alles met cultuur en daarin specifiek de tijdgeest te maken.
.. In het geval van de opkomst van mindfulness heeft dat (ook) te maken met het tijdsbeeld van twitter en facebook en waar realtime beleving de gebruiker voortdurend afgeleid wordt...

Zo is er een tijd voor mindfulness en die tijd heeft alles te maken met het tijdsbeeld waarin men vanuit de omgeving minder kansen krijgt aangereikt. Een periode met veel werkloosheid leidt tot andere psychologische reacties dan een periode van weinig werkloosheid. En wanneer zaken structureel veranderen zoals de opkomst van de ZZP'er is er ook veel meer ondersteuning nodig op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Mindfulness past daar naast meditatie goed bij. Populair gezegd denk ik dus dat mindfulness (als personal development thema) wel weer overwaait. Terwijl meditatie zal blijven.

--
Een boek over psychologie wat aansluit op dit thema, maar wat overigens nog voor de opkomst van mindfulness was is het boek contemplatieve psychologie.
PZC 3 maart 2016
Hebben de spirituele tradities van de grote religies ons iets te bieden aan psychologische kennis? Is die kennis betrouwbaar en overdraagbaar? En wat zeggen die tradities over de psychologische uitwerking van spirituele disciplines op het beleven en handelen van de mens? Zulke vragen zijn belangrijk voor mensen op een spirituele weg en voor hun begeleiders, maar vooral ook voor psychologen. Want als hun cliënten met existentiële en spirituele thema s aankomen, heeft de westerse psychologie weinig te bieden, doordat ze zich heeft losgemaakt van religie en dus ook van spiritualiteit . Daarom wil Han de Wit de psychologische benadering, zoals aangetroffen in de spirituele tradities, zichtbaar maken, en wel zo dat die nauw aansluit bij de benaderingen van de wetenschappelijke, westerse psychologie...   (bol.com)

Vraag van Han de Wit: zou jij bij herschrijven van het boek het thema mindfulness toevoegen?

Ik kwam dit boek tegen toen ik in Google (books) zocht op de Griekse vertaling van het woord theorie, dat blijkt beschouwing of CONTEMPLATIE te zijn. De etymologie van Thea (beschouwen, "theater") zie je daarin terug. Een theorie is niet anders dan een beschouwing.

Mediteren en dus ook mindfulness kan je zien als een reactie op het afstand nemen van de alledaagse praktijk. Afstand nemen. Bij meditatie dient dat geen fundamenteel doel. Bij mindfulness wordt het toepasselijk in menselijke relaties e.d.

--
Dat de tijd voor mindfulness is aangebroken blijkt uit de vele App's die ontwikkeld zijn op het gebied, zoals headspace.

-- 25 mei 2016
Een belangrijk ingrediënt bij mindfulness is het jezelf onthouden van oordelen. No-judgement. Toen ik hier verder over dacht kwam de psychologie van Jung in me op en dan we in de vorm van Myers-Briggs typeringen. MB gebruiken 16 verschillende psychologische typeringen die uit vier dimensies opgebouwd zijn. INTP is er een van en INTJ is op drie dimensies exact dezelfde, behalve ls het gaat om de dimensie: perceiving versus judging. Volgens MB en Jung zijn er mensen die eerder open staan voor hun omgeving en ervaringen en tot het laatste moment hun oordeel uitstellen, tegenover anderen die ervoor kiezen om eerder te beslissen en te oordelen.
Mindfulness is erop gericht om die oordelen uit te sluiten of uit te stellen. Want bij oordelen gebruik je je verstand. En dat moet je nu juist even niet doen.



--
20 maart 2017, op BNR een interview met lector Ricardo Weewer van de brandweeracademie, die vertelt dat mindfulness nu ook bij hun gebruikt wordt. Ze waren eerst bezorgd dat het niet zou aanslaan omdat de brandweer het te zweverig zou vinden, maar het bericht dat Navy Seals in de VS ook mindfulness gebruiken heeft ze van die gedachte afgebracht.

--
The art of stopping time, practical mindfulness for Busy People, is een boek van Pedram Shojai dat een mooie mindfulness visie geeft.
... later meer

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?