Sjoemelen op de bank

Via een (nurture) onderzoek gepubliseerd in Nature over bankgedrag blijkt dat bankmedewerkers via de daar aangeleerde bankcultuur tot sjoemelen neigen.

Bankiers worden al te vaak geassocieerd met fraude en zelfverrijking. Trekt de bankensector alleen bedriegers aan? Nee, de normen van de bank maken mensen oneerlijk, blijkt uit onderzoek in Nature.

Via twee verschillende testen toetsen de onderzoekers de bankmedewerkers op de mate van integriteit...

De onderzoekers deden wat extra tests en statistische analyses en konden toen uitsluiten dat het door de bonuscultuur komt of doordat de normen op een bank vervagen omdat 'iedereen het doet'.
Het zit 'm echt in de cultuur, concluderen ze. Het geheel van normen, gewoonten en ambiance dat de identiteit van banken bepaalt. En waar de medewerkers hun identiteit aan ontlenen. Waar dat toe kan leiden, is inmiddels wel bekend. (bron: Trouw)

Er zijn nogal wat onduidelijkheden in zowel het onderzoek (als het gaat om cultuur, hoe testen ze dan EN welke kernwaarden. Daar roept de krant niets over) als over wat de krant schrijft.

Wel is het aardig dat de bonuscultuur geen beslissend element is in de beïnvloeding. Daar is nu juist zoveel ophef over.

Leuk. Vraagt om meer.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Typisch Spaans: Balay

Voorbij goed en kwaad (Nietzsche)

Begraven of cremeren?